Spiralloff
- Anne Brith
- Aug 4
- 1 min read
Spiralloff – enkel, luftig og litt nostalgisk
Noen ganger er det enkleste det beste. Denne spiralloffen er en sånn oppskrift – enkel, lettvindt, akkurat sånn en loff skal være: Lett å skjære i skiver, luftig inni og med en gyllen, sprø skorpe som knaser under kniven.
Jeg baker denne ofte når jeg vil fylle huset med duften av hjemmebakst, uten å lage noe avansert. Perfekt til søndagsfrokost, koldtbord eller bare et godt smørbrød med jordbærsyltetøy. Barna elsker den – og jeg elsker hvor lett den er å lage.

Ingredienser:
75 g smør
4 dl vann
25 g fersk gjær (eller 1 pose tørrgjær)
500 g hvetemel
En klype salt
Slik gjør du:
Smelt smøret i en kjele og tilsett vann. Avkjøl til lunkent (ca. 37°C).
Bland, gjær og mel i en bakebolle. Ha i salt.
Hell væsken over melet.
Elt med eltekrok i 10–15 minutter, til deigen er glatt og smidig.
Dekk til bollen og la deigen heve i 30–40 minutter, til dobbel størrelse.
Elt deigen lett sammen og legg den i en smurt spiralloffform (eller annen brødform).
Etterhev i formen i ca. 10 minutter.
Stek midt i ovnen på 220°C varmluft i ca. 30 minutter – til loffen er gyllen og har en sprø skorpe.
Vil du ha oppskriften digitalt? Det finner du HER
Tips:
Har du ikke spiralloffform, kan du bruke vanlig brødform.– Vil du ha ekstra sprø skorpe? Pensle med vann før steking.– Frys ned i skiver så har du til travle dager!

Sitronens fascinerende historie i nordisk baking
Hvilken deilig oppskrift på sitronkaker! Det er faktisk interessant å vite at sitron ikke alltid har vært tilgjengelig i Norge. Helt frem til 1800-tallet var sitrus en luksusvare som kun de rikeste familiene kunne unne seg, særlig til jul og høytidelige anledninger. De første sitronene kom til Norge gjennom nederlandske handelsmenn på 1600-tallet, og ble oppbevart i spesielle trekasser foret med silke for å beskytte dem under den lange sjøreisen.
Det som gjør sitronkaker så spesielt i skandinavisk baking, er balansen mellom syre og søthet. Denne teknikken utviklet seg faktisk som en måte å konservere dyrebare ingredienser…