top of page

Spiralloff

  • Anne Brith
  • Aug 4
  • 1 min read

Spiralloff – enkel, luftig og litt nostalgisk


Noen ganger er det enkleste det beste. Denne spiralloffen er en sånn oppskrift – enkel, lettvindt, akkurat sånn en loff skal være: Lett å skjære i skiver, luftig inni og med en gyllen, sprø skorpe som knaser under kniven.


Jeg baker denne ofte når jeg vil fylle huset med duften av hjemmebakst, uten å lage noe avansert. Perfekt til søndagsfrokost, koldtbord eller bare et godt smørbrød med jordbærsyltetøy. Barna elsker den – og jeg elsker hvor lett den er å lage.


ree


Ingredienser:

  • 75 g smør

  • 4 dl vann

  • 25 g fersk gjær (eller 1 pose tørrgjær)

  • 500 g hvetemel

  • En klype salt


Slik gjør du:

  1. Smelt smøret i en kjele og tilsett vann. Avkjøl til lunkent (ca. 37°C).

  2. Bland, gjær og mel i en bakebolle. Ha i salt.

  3. Hell væsken over melet.

  4. Elt med eltekrok i 10–15 minutter, til deigen er glatt og smidig.

  5. Dekk til bollen og la deigen heve i 30–40 minutter, til dobbel størrelse.

  6. Elt deigen lett sammen og legg den i en smurt spiralloffform (eller annen brødform).

  7. Etterhev i formen i ca. 10 minutter.

  8. Stek midt i ovnen på 220°C varmluft i ca. 30 minutter – til loffen er gyllen og har en sprø skorpe.


Vil du ha oppskriften digitalt? Det finner du HER


Tips:


Har du ikke spiralloffform, kan du bruke vanlig brødform.– Vil du ha ekstra sprø skorpe? Pensle med vann før steking.– Frys ned i skiver så har du til travle dager!



ree

 
 
 

1 Comment


Guest
Aug 09

Sitronens fascinerende historie i nordisk baking

Hvilken deilig oppskrift på sitronkaker! Det er faktisk interessant å vite at sitron ikke alltid har vært tilgjengelig i Norge. Helt frem til 1800-tallet var sitrus en luksusvare som kun de rikeste familiene kunne unne seg, særlig til jul og høytidelige anledninger. De første sitronene kom til Norge gjennom nederlandske handelsmenn på 1600-tallet, og ble oppbevart i spesielle trekasser foret med silke for å beskytte dem under den lange sjøreisen.

Sitronens symbolikk i nordisk kultur har røtter tilbake til vikingtiden, hvor gule farger representerte rikdom og velstand.

Det som gjør sitronkaker så spesielt i skandinavisk baking, er balansen mellom syre og søthet. Denne teknikken utviklet seg faktisk som en måte å konservere dyrebare ingredienser…


Edited
Like
bottom of page