I dag er det 13. desember - Luciadagen.
Har du bakt lussekatter allerede eller skal du kanskje gjøre det i dag?
Hva er lussekatter?
Lussekatter er gule boller i vakre kreasjoner pyntet med rosiner.
For å få bollene gule bruker man krydderet safran. Du kan om du ønsker bruke gurkemeie istedenfor safran.
Lussekatter:
150 g smør
6 dl melk
50 g gjær
2 g safran
1/2 ts salt
1 1/2 dl sukker
2 ts kardemomme
1100 g hvetemel
rosiner
egg til pensling
Smelt smøret, ha i melken og rør den ferske gjæren i melkeblandingen.
Ha sukker, salt, safran, kardemomme og mel i en bolle. Hell over melkeblandingen og bland godt.
Om du erstatter safran med gurkemeie tilsetter du gurkemeie her.
Elt deigen i 10 minutter på lav hastighet.
La deigen forheve i 40 minutter.
Trill ut pølser og figurer og legg dem på stekebrett. Det kan være lurt å passe på at figurer som er på et brett har lik størrelse. Slik steker da alle lussekattene likt.
Stek ved 225 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.
God fredag!
Comments