JOIN OUR MAILING LIST

© 2019 by AnneBrith Magazine 

  • Hverdagssirkus

Ved veis ende........

Vi er snart ferdig med å telle dagene. Det er bare tre kalender-dører igjen som skal åpnes før den store dagen er her og julestemningen for ekte brer seg over det ganske land. Vi går inn i den siste fasen av året. For mange er dette tid for tilbakeblikk og refleksjon, før vi vender snuten mot et nytt år og nytt tiår, med nye mål og ny giv og motivasjon.


Vi har snart krysset ut 12 måneder på kalenderen, snart 365 dager som er brukt, mer eller mindre godt. Noen mål som er nådd, noen milepæler gjennomført, noen nedturer, noen oppturer, noen overraskelser og mye lærdom.Ta deg god tid til å evaluere. Gjør det hyggelig rundt deg og se om du klarer å sitte litt uforstyrret. Men la tankene også synke inn. Det kommer ofte mye opp når vi har startet en tankeprossess. Så står du fast, ta deg en skitur eller gå ut for litt frisk luft. Så skal du se det dukker opp som perler på snor


Før vi legger planer for det nye året er det lurt å ta en evaluering av året som har gått. Hva har gått fint og hva er vi ikke så fornøyd med?


For selv om jeg er en ekte fan av å børste av seg det som har vært og heller se fremover, er det viktig å ta med seg lærdom og erfaring fra alt vi har gjort. Og rolige, deilige førjul og romjulsdager er perfekte til dette. På tirsdag ringer julen inn med sølvguttenes vakre toner. Selv om dagene på før og etterpå for mange er fylt med familie og selskapeligheter oppfordrer jeg deg til å ta litt tid til deg selv. For tross alt er vi herrer - eller kvinner - over eget liv. Og da må vi ta styringen selv.


Her er noen tips for å evaluere året som har gått:


  1. Vær helt ærlig med deg selv. Du lurer bare deg selv ved å sukre virkeligheten. Kun når du klarer å være ærlig om oppturer og nedturer, gode og dårlige valg vil du få utbytte av evalueringen.

  2. Finn frem en notatbok eller en blokk og penner eller tusj. Her er det lov å være kreativ. Kanskje vil du tegne året som gikk? Tegn en linje som representerer året, eller la det være en vei, en sjøvei eller et solsystem. Du kan skrive året som et eventyr, et dikt eller en historie. Eller lage en enkel liste. Gjør det som motiverer deg og som du synes er morsomt.

  3. Start med å tenke gjennom hvilke mål du satt deg for 2019. Var det noe spesielt du ønsket å oppnå? Noe du ville slutte med eller unngå? Noe du skulle starte med? Noen forventninger du hadde?

  4. Svar så på: Hva er du mest fornøyd med i 2019? Husk å ta med både små og store ting. Det kan være at du har fått nye venner, prøvd noe du ikke har prøvd før, trent regelmessig eller mer enn før. Bare du vet. Det viktigste er at du bruker tid til å finne alt gull. For selv om 2019 ikke har vært ditt år er jeg helt sikker på at det har skjedd mange, fine ting hvis du tenker etter.

  5. Hva skulle du ønske var annerledes? Her er det viktig å tenke på de tingene du selv har innflytelse på. Så kanskje det har skjedd ting du skulle ønske du var foruten som du ikke kunne gjort noe annerledes for å unngå, men kanskje du kunne reagert annerledes. Vi kan aldri endre andres handlinger, men vi kan endre vår måte å håndtere det på. Vi kan endre våre følelser og våre handlinger.

  6. Hva har du lært i året som har gått? Hva vet du om deg selv nå som du ikke visste når rakettene ble skutt opp i fjor. Hvilken kunnskap har du fått? Hvilke erfaringer er du nå rikere? Hva har du erfart som du vil ta med deg videre.

  7. Se på listen, historien eller tegningen din. Hva er din aller viktigste refleksjon?


Sånn. Tempen på 2019. Klar for å starte ett nytt år. Legge bak deg det som har vært og ta fatt på et nytt. Litt klokere enn før du evaluerte. Tips om hvordan sette gode mål for året som kommer kan du lese neste søndag.


Det er mange måter å evaluere på, det må ikke være lister. Finn frem barnet i deg og tegn. Her er et eksempel til inspirasjon. Bytt ut overskrifter med det som passer for deg. Følg punktene i listen under, der har du overskriftene :)

Har du spørsmål, send meg gjerne en melding eller mail. Bare husk, fokuser på det som har vært fint, det du har lært og det du vil ha mer av. For tross alt skal vi ikke kimse av tankenes kraft. Det vi fokuserer på, det får vi gjerne mer av. Tenker vi på de gode tingene er det lettere å være positive til alt som kommer.


Så, lag deg en gløgg, ta på kosebuksen, tenn stearinlys og gi deg selv denne oppgaven i gave. Du fortjener det. Jeg lover.


Denne øvelsen har alle i husstanden glede av. Hva med å få med partner og barn, tantebarn, venner og foreldre til å evaluere. Men husk at alle må gjøre øvelsen for seg selv - og det trenger ikke deles!!

Med det ønsker jeg deg en fredfull og fin julefeiring. Jeg gleder meg uendelig mye til tid med familie, til nissebesøk og pynting av selvhugget tre. Til masse god mat, gode samtaler og latter. Ja, og til evaluering av året som har gått. Tro meg, jeg tar min egen medisin.


GOD JUL!!


Ta vare på deg selv og de du er glad i. Litt ekstra nå som det er jul.


Til neste gang,

Marte

XoX


Vil du ha mer hverdagssirkus? Følg meg gjerne på Instagram, Facebook eller blogg

Har du spørsmål kan du sende meg en mail på marte@annebrith.no