top of page
Anne Brith

Sitronkaker





Dette er julens aller beste og mest friske småkaker. Jeg lover!

 

Grunnen til at de er så gode er kombinasjonen mellom den syrlige sitronkremen og den søte kjeksen.


Liker du ikke sitron så lager du disse med appelsinfyll eller med bringebærfyll.


250 g smør

250 g sukker

1 egg

1 ts vaniljesukker eller 1 vaniljestang

500 g potetmel

125 g hvetemel


Ha smør og sukker i en bolle og miks dette med grind til det blir hvitt.

Ha i egget og bland dette godt sammen.

Ha vaniljesukker, potetmel og hvetemel i en bolle og sikt det i resten av deigen.

Kna godt til du får en fast og fin deig.

Trill små kuler som du setter på stekebrettet. Trykk hver kule flat i hånden din og legg den på bakeplaten.

Trykk forsiktig et hull ned i midten med tommelen din.

Hvert brett kan ha 16-20 småkaker.

Størrelsen skal være som franske makroner eller en 5 kroning.

Stek småkakene midt i ovnen i ca 10 minutter på 180 grader.

Ta dem ut og fyll dem med sitronkrem. Sett dem tilbake i ovnen i 2-3 minutter. Småkakene skal være lyse etterpå.


Sitronkrem:

4 egg120 g sukker2 ss raspet sitronskall80 g sitronsaft40 g usaltet smør1/2 klype salt

Ha alle ingrediensene i en kjele og rør dette med en visp godt sammen.

Bytt vispen med en slikkepott og sett platen på lav varme. Ha tålmodighet og rør godt hele tiden. Når kremen tykner er den ferdig.

For appelsinsmak bytt ut sitronsaft med appelsinsaft (fra appelsiner! ) og skall fra appelsiner. For bringebærsmak trenger du saft fra bringebær.

Her er noen spørsmål og svar som kan være nyttige:


Hvordan oppbevarer du småkakene for at de skal holde seg frem til jul eller holde seg lenge?

I en boks i fryseren.


Må Sitronkremen lages i forveien og avkjøles først?

Eller skal den bare røres sammen mens kakene stekes og legges på varm i de siste minuttene av steketiden?

Den kan lages rett før. Det går fint. Men det er mulig lettere å fylle kakene om den er avkjølt


Kan man bruke vaniljekrem? Eller blir det rart?

Det går helt fint. Småkakene blir søtere men det går bra.

Bruker du pappesker, plast el tradisjonelle kakebokser i fryseren? Blir kakene de sprø når de tiner?

Jeg bruker bare pappesker. Noen ganger legger jeg småkaker i porsjonspakker som feks cellofan, knyter eller taper dem ikke igjen og setter disse posene inn i en kakeeske av papp. Slik fryser jeg det.


Hvor får man kjøpt pappesker? Hvis man ikke får tak i det, hvordan bør de da oppbevares i fryseren?

Søstrene Grene, Ikea, Nille, Europris. Noen bruker til og emd skoesker.


Hjelp, Anne Brith! Jeg står og baker, men har ikke nok potetmel!! Noe jeg kan bytte det med?

Alle har en bakekrise innimellom og dette løser du ved å bytte potetmel med mel.

Hjelp, noen av kakene sprekker!


Du har nok bare knadd ekstra mye på dem. Og det er helt ok. Mine hadde også noen spekker her og der.


Enjoy!




1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 Komentar


Anggota tidak dikenal
01 Des 2023

Jeg har laget disse kakene uten problemer men denne gangen hvor jeg lagde dobbel oppskrift ( fikk litt blandeproblemer med for stor deig i bollen så måtte dele den opp for å få blandet. Anbefales ikke. Men denne gangen ble de tørre etter steking men etter at de lå ett døgn i kakeboksen ble de myke. Tar man opp en knekker de i flere deler. hva er feil?

Suka
bottom of page