JOIN OUR MAILING LIST

© 2019 by AnneBrith Magazine 

  • Hverdagssirkus

Nyttårsforsetter?

Er du en av de som alltid lager deg nyttårsforsetter? Lovnader om bot og bedring i året som kommer, ting du har tenkt å gjøre lenge men utsatt, for det passer bedre å starte på mandag, eller neste måned. Eller neste år. Sier til deg selv at i år - da skal jeg jammen klare det. Dette blir mitt år. For så å holde ut i et par dager, eller kanskje noen uker for deretter å falle tilbake til gamle mønstre igjen?


Når rakettene smeller om noen få dager starter vi, ikke bare ett nytt år, men et nytt tiår. Aviser og sosiale medier bugner av kavalkader fra tiåret som har gått. Har du laget din egen kavalkade? Funnet ut hva du vil gjøre annerledes i året og tiåret som ringer på døren nå? Forrige søndag hadde vi en artikkel for å evaluere året som har gått. Har du fortsatt ikke gjort det, kan du lese her.
Når du nå vet hvilken lærdom du har gjort deg i 2019 er det på tide å se fremover. Hva skal du ha ut av 2020? For selv om nyttårsforsetter kanskje ikke fungerer så godt for mange, så kan det være lurt å sette deg noen mål. Hva ønsker du å oppnå? Hva vil du at 2020 skal være for deg?


Ved å sette deg mål er det lettere å bli mer bevisst på valgene du tar og at retningen du går fører deg på riktig vei.

Start med å tørre å drømme stort og hårete. Hvis det ikke var noen hindringer, ingenting som stod i veien, hvis alt var mulig: hva drømmer du om? Sånn skikkelig hårete? For det meste er faktisk mulig. Ok, har du bikket 35 og aldri gått på ski blir du kanskje aldri Norges nye Johaug, men sånn bortsett fra det er det mye som kan virkeliggjøres. Og faktisk, hvis det hårete målet ikke skremmer deg, så er det kanskje ikke hårete nok!Når du har laget deg et hårete mål kan du dele opp i mindre, mer konkrete mål. For det hårete målet du har satt deg er kanskje ikke noe du kan oppnå på et år. Kanskje det kan være målet for tiåret som ligger på dørmatten? Spør deg selv, hvis jeg skal nå det hårete målet innen 2029, hva må jeg da gjøre i 2020?


Lag gjerne helt spesifikke mål. Noe som er målbart og som har en deadline. "å leve litt sunnere" er vanskelig å måle og sjekke av på som gjennomført. Si heller "spise tre porsjoner grønnsaker hver dag".

For selv om det endelige målet er hårete er det viktig å huske at vi må ta små skritt for å gjøre varige endringer.

Det er kanskje den største feilen mange gjør når det kommer til mål eller nyttårsforsetter. De starter for stort og ambisiøst. Såpass mye at vi ikke klarer å gjennomføre over tid. Vi kan ikke starte med å løpe maraton før vi kan jogge. Hvis målet ditt for 2020 er å komme i bedre form og glede deg og trening, begynn med å gå en times tur en gang i uka, eller 20 minutter med hjemmetrening. Ikke gå fra 0 til hundre på en dag liksom. Begynner du med å stå opp 0500 for å løpe en time hver morgen er det stor sjanse for at det blir med dette målet som de aller fleste nyttårsforsetter: Du holder i noen dager før livet kommer i veien.


Lag deg mål som er positiv formulerte - mål som som sier hva vi skal gjøre ikke hva vi ikke skal gjøre. Det er mye mer motiverende for hjernen vår å vite hva vi skal gjøre. Du har sikkert prøvd å si til deg selv at du skal slutte å spise sjokolade, for så å oppdage at sjokolade er det eneste du tenker på. Si heller jeg skal kose meg med tørket eple eller en appelsin når jeg blir fysen.


For å komme i havn med målet eller målene du setter deg kan det være lurt å tenke gjennom hva har stoppet deg før. Hvis du har hatt samme eller liknende mål før uten å komme i mål: Hvorfor gikk det ikke? Hvilke hindringer stod i veien? Og hvordan kan du overkomme de hindringene denne gangen.


Sist men ikke minst, så må du bestemme deg. Du må ville det. For selv om du setter deg et mål og tenker på det, må du gjøre jobben for å nå det. Da er det viktig å ville det nok. Hvis du ikke gidder gjøre jobben, er målet kanskje ikke viktig nok. Så sørg for at målet er viktig for deg, at det motiverer deg og at du blir glad av å tenke på det!Håper du føler deg motivert til å lage deg selv et skikkelig bra 2020!! Det fortjener du, uansett utgangspunkt!


Hvis du ønsker deg motivasjon underveis kan du følge facebook gruppen Forandre ditt liv på 100 dager. Her kommer inspirasjon og læring for å nå ditt mål, med mer energi, motivasjon og glede. Men husk: det finnes ingen quickfix!


Så oppsummert: 1) drøm stort 2) del opp i mindre, konkrete mål 3) start med små endringer som du klarer å holde over tid 4) tenk gjennom hvilke hindringer du kan møte på og legg en plan for å overkomme disse 5) vil det nok og 6) gjør jobben som skal til!!!


Lykke til med å sette deg både hårete og konkrete mål!!! OG GODT NYTTÅR!!!!


Ta vare på deg selv og de du er glad i. Litt ekstra nå som det er jul.


Til neste gang,

Marte

XoX


Vil du ha mer hverdagssirkus? Følg meg gjerne på Instagram, Facebook eller blogg

Har du spørsmål kan du sende meg en mail på marte@annebrith.no