JOIN OUR MAILING LIST

© 2019 by AnneBrith Magazine 

  • Hverdagssirkus

My way or the highway

Har du hørt uttrykket my way or the highway? Eller har du kjent på følelsen at når ting ikke skjer på din måte, så kan det være det samme. Det er jo ikke helt uvanlig at når vi har en ide om en måte løse et problem på, en måte å gjøre noe på, så er det vanskelig å snu tankegangen å være åpen for andre forslag. Med mindre de er sykt gode da....


Faktisk kan denne tankegangen være ganske destruktiv. For du har sikker opplevd å sitte på andre siden av bordet og møtt de som ikke klarer å lytte til dine ideer uansett hvor gode argumentene dine er. Fryktelig irriterende, er du ikke enig?


Så tilbake til det destruktive i det. Denne tankegangen er ødeleggende på mange måter. Først og fremst så er det jo en skikkelig "killer" for gode samtaler, kreativitet og samarbeid. Det sier seg egentlig selv, at kreativiteten ikke blomstrer når gluggene er stengt. I team sammenheng på jobb, i forening eller rundt familiebordet kan det være ganske frustrerende.
Destruktivt mønster

Å ha en holdning at min måte er best er også destruktivt for den som tenker de tankene. Man blir fastlåst i sine egne mønstre, blir vanskelig å samarbeide med og vil generelt oppnå lite nytt når det gjelder input, kreativitet og samhandling. For du har sikkert hørt geniet Einstein sitt sitat "galskap er å gjøre det samme igjen og igjen og forvente et annet resultat". Altså, hvis vi vil forbedre noe, lære noe nytt eller oppleve noe annerledes så må vi også gjøre noe annerledes. Nå er det jo ikke sånn at alle går rundt å ønsker seg "et annet liv" hele tiden, men de aller fleste ønsker jo å optimalisere eget liv og egen kunnskap. Da må vi åpne opp for ny input.


Det første vi da må gjøre er å bestemme oss for å være åpen. Åpen for endring, åpen for nye ting og nye ideer. Vi må gjenvinne troen på at andre mennesker kan bringe oss kunnskap og innsikt. Det er tross alt bedre å angere på noe vi prøver og ikke får til, enn å angre på å aldri å ha prøvd - hvertfall stort sett. Så hvis du er en av de som aller helst vil gjøre ting på din måte, som mener din løsning er bedre: utfordre deg selv til å gi etter en gang eller to. Bare observer, hva skjer med deg når du gjør det?


Og hvis du er skeptisk, still nysgjerrige spørsmål rundt det den andre foreslår. Nysgjerrige spørsmål er hundre ganger bedre enn kritiske spørsmål. Så skru på din barnlige nysgjerrighet og still spørsmål. "hva tenker du om..." "hva er tanken bak..." "hvordan ser du på..." "hva tror du..."


Løsning for å møte "den bestemte"

Hvis du har en kollega, familiemedlem eller andre du samhandler med som alltid vet best finnes det også løsning! Det enkleste er kanskje å unngå hele situasjonen ved å legge frem ideer og punkter på en annerledes måte enn ved å ta den vanlige "runden rundt bordet med meningsutveksling.
Her er en enkel ide som funker like godt på jobb som hjemme:

Få alle til å skrive sine punkter på hver sin lapp, bestem på forhånd hvor mange lapper hver enkelt kan skrive. Det avhenger av sammenhengen, men feks 3 lapper hver fungerer ofte godt på områder hvor vi trenger mange ideer. Så henges lappene opp på en vegg eller legges på et bord. Uten at noen vet hvem som har skrevet hva så stemmer alle deltakere på de lappene de har mest tro på. Det beste er om hver person får stemme på ca 5 lapper . På den måten er det ganske sikkert at noen av lappene/punktene vil ha flere stemmer enn de andre. Om dette ikke gir en tydelig løsning er det i hvertfall grunnlag for en mye bedre diskusjon. Det funker - garantert. Eneste kriteriet er at dette må gjøres FØR diskusjonen starter.


Så denne uken, med vinterferie på østlandet og opptrapping til vinterferie for resten av landet utfordrer jeg deg til å være mer åpen for andre ideer og til å utfordre "den bestemte" som vil ha det "her way or the highway". Så skal du se dere kommer ut litt klokere på nye erfaringer alle sammen.


Med det ønsker jeg dere en riktig god vinterferie.


Ta vare på deg selv og de du er glad i.

Til neste gang,

Marte

XoX

Vil du ha mer hverdagssirkus? Følg meg gjerne på Instagram, Facebook eller blogg