• Hverdagssirkus

Hvorfor det?

Så forrige ukes utfordring handlet om å være mer nysgjerrig, stille spørsmål og å være åpen. Hvordan gikk det? har du testet eller kvier du deg?


Kanskje synes du det er utfordrende å stille gode spørsmål? Vanskelig å være nysgjerrig? Det er mange som synes det er krevende. For mange fordi vi er redd for å virke snokete. Redd for å spørre om ting folk ikke har lyst til å snakke om. Og noen ganger handler det om å lese situasjonen, og det er ikke alltid rett frem. Det finnes løsninger.Det som ofte stopper oss fra å være nysgjerrig på mennesker eller situasjoner er at vi tror vi vet. Vi antar, tankeleser og gjetter. Og greia er, at stort sett er vi ikke bevisste dette selv. Vi gjør det ikke av vond vilje, men det ligger i vår natur.


For tenkt tilbake til menneskets opprinnelse. Da vi var jegere på tokt og alt handlet om overlevelse. Til den gangen instinktet vårt var den sikreste informasjonskilden som fantes. Hvis du hørte rasling i gresset rakk du ikke å stille spørsmål. Da måtte hjernen umiddelbart ta avgjørelsen "spise eller bli spist" - "løpe eller drepe" "løve eller smådyr". Det var reptilhjernen som tok avgjørelsen - i løpet av et nanosekund. Vi måtte anta, gjette og tro vi visste.


Selv om både mennesker og samfunn har utviklet seg betraktelig siden den gang, bærer vi reptilhjernen med oss den dag i dag. Og den styrer oss ganske mye. Den handler intuitivt og raskt. Og det trenger vi. Tenk hvor slitne vi hadde vært om vi hadde måtte evaluere, analysere og tenke gjennom alle bittesmå ting vi gjør gjennom en dag.


Fight or flight? Spis eller bli spist? Reptilhjernen tar kjappe avgjørelser for oss. Vi tror vi vet.

Men noen ganger så hindrer den oss også. Og et av de stedene kan være når det kommer til det å være nysgjerrig på mennesker - eller situasjoner. Så her kommer noen tips til hvordan bli bedre på nettopp det:


  • For å være nysgjerrig på ekte trenger vi å gå i et "know nothing" modus. Altså et modus hvor vi tenker at vi egentlig ikke vet noen ting. For la oss ta et eksempel. Hvis noen sier at det er en litt tung tid fordi det er slutt med kjæresten. Da er det lett å tenke "stakkar, du har kjærlighetssorg". Så kaster vi oss i gang med å trøste, fortelle at det finnes flere fisker i havet og kanskje slenge på en klem. Helt uten at vi vet hva som har skjedd. Vi vet ikke om denne personen faktisk har kjærlighetssorg, eller om de er lei seg fordi de har såret noen. Vi vet heller ikke hva de legger i uttrykket tung tid. Men vi tror vi vet. For de aller fleste av oss har kjent på kjærlighetssorg når vi går ut av et forhold - og det er ikke godt. Så i stedet for å anta at vi vet, kan vi spørre. "vil du snakke om det"? "på hvilken måte er det tungt?" Jeg lover deg, du får mer informasjon ved å spørre på denne måten OG du fremstår ikke som snokete.

  • Still åpne spørsmål. Dette har du sikkert hørt mange ganger før. Du har sikkert øvd på det på skolen, utdanning og jobb også. Så dette er bare en liten påminnelse. Ved å unngå ja/nei spørsmål virker du mer interessert og det er lettere å få i gang en samtale

  • Har du noen gang tenkt på at spørreordet "hvorfor" kan virke provoserende? Nesten litt anklagende? "Hvorfor har du ikke tømt oppvaskmaskinen?" Så bruk hvorfor med omhu. Alternativt kan du spørre "hva er grunnen?" " hva er det som gjør...?". Husk uansett å legge til en vennlig tone og nysgjerrighet for å unngå følelsen av å bli anklagd.

Så med disse tre enkle rådene håper jeg du fikk litt mer lyst til å være ekstra nysgjerrig neste gang du møter venner, kolleger, ukjente og bekjente. Bare husk, at det er minst like viktig å lytte som å spørre. Som min mann alltid sier, vi er født med to ører og en munn, de skal brukes i det forholdet. Jeg lover deg, det er mye lettere når du tar i bruk rådene over :)


Mer om hvordan bli en god lytter neste uke.


Til neste gang,


Marte

XoX


Vil du ha mer hverdagssirkus? Følg meg gjerne på Instagram, Facebook eller blogg

JOIN OUR MAILING LIST

© 2019 by AnneBrith Magazine