JOIN OUR MAILING LIST

© 2019 by AnneBrith Magazine 

  • Hverdagssirkus

Hvem? Hva? Hvor? Hvordan?

For noen år siden, da min eldste datter var ferdig i barnehagen fikk hun fine, personlige brev fra de ansatte i barnehagen. På alle brevene hennes stod det, i en eller annen form: "du er nysgjerrig og vil forstå alt". At hun var nysgjerrig visste jeg godt. Og som førstegangsforelder synes jeg faktisk det var litt slitsom. For vi kunne ikke ha en eneste samtale uten å bli av brutt av "hva da?", "hvem da?" "hvorfor det?" også videre også videre.... Du kjenner deg kanskje igjen?Det var ordene som stod videre i disse brevene som på mange måter skulle påvirke meg som forelder og min holdning til nysgjerrighet. For disse fine, kloke pedagogene som kjente min datter kanskje like godt som meg skrev: "Aldri mist nysgjerrigheten. Forsett å stille spørsmål og undre deg over livet. Det kommer godt med i voksenlivet". Jeg leste det mange ganger, og for hver gang ga det mer og mer mening.


For det er jo faktisk sånn at vi voksne gjerne mister nysgjerrigheten vår med tiden. Gjerne fordi vi tror vi vet. Fordi vi har opplevd det samme før eller har hørt om noe liknende. Så vi antar at vi vet, og hvis vi ikke vet er det kanskje fordi det ikke er så viktig. Men helt seriøst, tenk om vi som voksne kunne hatt med oss barnas nysgjerrighet.


Hvis vi hadde klart å være genuint nysgjerrige på mennesker, religioner, yrker, land, dyr, oss selv og egen utvikling - tenk hva vi kunne lært. Da hadde vi nok klart å la vær å dømme, vi hadde spurt "hva er grunnen til ....?" isteden. Vi hadde ikke antatt noe, vi hadde spurt "mener du ....?" isteden. Vi hadde ikke brydd oss om rykter, men spurt "hva er bakgrunnen for....?". Vi hadde blitt mye mer åpne for alt og alle.


Med økt nysgjerrighet og gode spørsmål får vi masse ny input :)

Når vi da hadde en dårlig dag kunne vi spurt oss selv: "Hva skjedde nå? Hva er det som gjør at...?" Istedenfor å bare godta å gå rundt å være trist, lei eller sur. Tenk hva vi kunne lært om oss selv.


Psykologien og forskning bekrefter at nysgjerrighet bidrar til å både sosial, emosjonell og kognitiv utvikling. Så hvorfor stopper vi å være nysgjerrige? La oss ta tilbake "Hvem, hva, hvorfor, hvordan"!


Tenk for noen samtaler vi kan få hvis vi tillater oss å være nysgjerrige på kolleger, venner, familie eller nye og gamle mennesker vi møter på vår vei. På deres historie, deres valg og deres vei. Vi kan skape magi bare ved å sette et spørsmåltegn på slutten av setningen.


Så ukens utfordring dere: La oss bruke en uke på å trene opp nysgjerrigheten vår. La oss være nysgjerrige på både oss selv og på andre. Still spørsmål isteden for å anta. Still spørsmål isteden for å dømme. Still spørsmål isteden for å bare godta (i hvert fall når det kommer til eget indre)

Jeg skal vedde på at vi møtes igjen til helgen, litt klokere med mange flere spennende samtaler bak oss. Bli med å skru på nysgjerrigheten, still spørsmål og vær åpen!!!


Ta vare på deg selv og de du er glad i. God nysgjerrighets-uke:)


ps - følg med på onsdag, da skriver jeg mer om å stille gode spørsmål!


Til neste gang,


Marte

XoX


Vil du ha mer hverdagssirkus? Følg meg gjerne på Instagram, Facebook eller blogg