• Hverdagssirkus

Hører du etter eller?

De siste ukene har du i magasinet kunnet lese litt om det å stille spørsmål og være nysgjerrig. Håper du har fått testet det ut og hatt noen gode samtaler.


Du har sikkert hørt at "it takes two to tango", og sånn er det jo gjerne med samtaler også. Med mindre vi prater med oss selv, er det jo fint å merke at alle deltakere faktisk er med på den samme samtalen. For du har sikkert opplevd det du og, når tankene svirrer avgårde mens noen prater. Eller å prate til noen som du tydelig merker at ikke lytter. Ingen god følelse for noen av partene.


Hvordan vi lytter kan vi dele inn i tre nivåer.


1) Overfladisk eller passiv lytting. Den type lytting vi driver med når vi delvis hører etter, men det aller meste av aktivitet skjer inni vårt eget hode. Kanskje tenker du på hva du skal svare, kanskje tankeleser du hvor historien fører eller tenker at "dette har du sagt hundre ganger før". Dette er passiv lytting hvor vi sier at du hører det den andre sier, uten at du nødvendigvis oppfatter det. Du er mer opptatt av egne tanker. Denne typen lytting fører sjelden til spesielt gode eller fruktbare samtaler.

Men jeg er ganske sikker på at hvis du tenker etter, så har du en del av de type samtalene i løpet av en dag. Når partneren din for n´te gang forteller om et eller annet fra jobben. Når en kollega forteller om barna som akkurat har sluttet med bleie.....Når venninnen din klager over mannen sin som ikke gjør noe hjemme. Eller når du kommer med en ide i møtet på jobben og sjefen nikker og sier mhm mens han flipper til neste ark i presentasjonen.


Noen ganger vil hjernen vår gjerne gå inn i overfladisk lytting, rett og slett fordi det er litt begrenset hva vi kan ta inn av informasjon (i hvert fall føles det sånn). Men stort sett handler det om mangel på interesse, engasjement eller aller helst tilstedeværelse. Ofte resulterer denne type lytting av den du prater med vil gjenta seg selv, prøve å formidle sitt budskap om igjen og igjen fordi de merker at det de sier ikke går inn. Prøv å unngå denne type lytting så mye som mulig, den gir ikke mye til noen.2) Tradisjonell lytting. Dette er den type lytting hvor du hører hva den andre sier, og de er med i samtalen som en likeverdig part. Du hører de ordene som blir sagt og oppfatter meningen av ordene. Du svarer på spørsmål og kanskje stiller du noen spørsmål også, dersom noe er uklart eller om du blir nysgjerrig på noe. Dette er en god type lytting som absolutt er fin å anvende i hverdagen, enten hjemme eller på jobb.


Samtalen vil stor sett flyte normalt, og det oppleves som helt greit. Sannsynlighetene er at begge parter vil forlate samtalen uten spesielt mye ny innsikt om den andre eller de helt store "eureka-opplevelsene". Noen ganger er det helt ok, men det blir jo litt kjedelig i lengde

n det og.

3) Aktiv lytting. Her snakker vi om lyttingens Rolls Royce. Når du lytter aktivt lytter du til det som faktisk blir sagt, både verbalt og non-verbalt. Det vil si at du bruker alle våre sanser for å fange opp den egentlige meningen. Du lytter til stemmeleie, kroppspråk og måten ting blir sagt på. Rett og slett bruker du din intuisjon for å fange opp signalene. Noen samtaler med mennesker du har skikkelig god kjemi med, vil dette komme naturlig. Ellers er det faktisk snakk om å øve. Det å evne å ta samtalen ut av eget hode, det å se etter tegn hos den andre og være nysgjerrig på innholdet helt uten å tankelese eller tro du vet hva de mener, det blir det gode samtaler av.

Ved å benytte oss av aktiv lytting blir vi bedre samtalepartnere, og garantert litt klokere. Det gjør det lettere å lære av andre, være nysgjerrige og ikke minst lære oss selv å kjenne. Bare det å ha bevissthet rundt disse ulike nivåene for lytting vil hjelpe deg. Så neste gang du har en samtale, legg merke til: på hvilket nivå lytter jeg nå? Kanskje kan du se frem mot julebord og juleferie med svigers hvor samtalen rundt middagsbordet når nye høyder.


Vil du ha enda flere tips, les vår artikkel om å stille gode spørsmål her


Ta vare på deg selv og de du er glad i. God lytting!


Til neste gang,

Marte

XoX


Vil du ha mer hverdagssirkus? Følg meg gjerne på Instagram, Facebook eller blogg

JOIN OUR MAILING LIST

© 2019 by AnneBrith Magazine