JOIN OUR MAILING LIST

© 2019 by AnneBrith Magazine 

  • Hverdagssirkus

Det viktige valget


Noe av det mest omveltende i livet er for mange det å få barn. Livet slik som vi kjente det blir snudd på hodet, prioriteringene skifter fra "meg" til "deg og vi", og tidsbruken endrer seg helt. Borte er lange netter med venninner eller kjæreste, de er byttet ut med nattevåk, bleieskift og dager som starter lenge før sola i det hele tatt vurderer å stå opp. Så annerledes, så slitsom og likevel så fantastisk.


Det første året går fort, plutselig er tiden der for å sende poden i barnehagen. Skummelt og skikkelig befriende på samme tid. Vi nærmer oss 1.mars og tiden for å søke på barnehageplass de fleste steder. I den anledning har vi lyst til å dele noen tips om hvordan finne riktig barnehage:NB: Disse tipsene er utifra egen erfaring, og ingen fasit.


  • Å ha en barnehage som passer i forhold til logistikken er en gavepakke. Altså, det er ikke et must, men det gjør hverdagen og hjertebanken litt enklere. Rådet er derfor å starte søket med å lokalisere de barnehagene som ligger fornuftig til i forhold til reisevei og resten av familiens oppgaver en vanlig hverdag.


  • Det aller aller viktigste med en barnehage er de ansatte. De skal være varme, omtenksomme, pedagogiske, strenge når det trengs, løsningsorienterte og kreative. De bør absolutt være fleksible og samarbeidsvillige. VIktigst av alt er selvfølgelig at de evner å se barna og være tilstede for de. De bør i aller høyeste grad være glad i jobben sin. Spør du meg, er dette langt viktigere enn både interiør og uteareal i en barnehage. Er de ansatte motiverte og løsningsorienterte vil de finne kule, pedagogiske aktiviteter uansett fasiliteter. Det er jo ikke så lett å finne ut av det på forhånd. Det aller beste er jo selvfølgelig å snakke med noen som har barn i de barnehagene du har pekt deg ut. Besøk barnehagen i utetiden, observer, snakk med de ansatte og be gjerne om en samtale med daglig leder. Spør om turnover av de ansatte (har de fleste jobbet der i lang tid er sannsynligheten for at de trives og at det er et godt arbeidsmiljø stor). Still gjerne noen spørsmål rundt pedagogikken, men ikke forvent at det gjør deg så mye klokere med mindre du kan bransjen selv. Det hjelper ikke med fine rammeplaner hvis det ikke settes ut i live på en fin måte.


  • Gå gjerne en trilletur forbi barnehagen none ganger. Legg merke til hvordan de ansatte snakker med barna, involverer seg i lek og hvordan barna leker sammen.


  • Tenk at det alltids er mulig å bytte barnehage. Så hvis du ikke får plass der du ønsker eller du er usikker, la det gå uten å lage et stort problem av det. Selv fikk ikke vi plass på førstevalget vårt, og var uendelig skuffet. Så skulle det vise seg at den barnehagen vi fikk plass i faktisk var verdens beste.

  • Snakk med andre i området. Selv om du ikke kjenner noen kan du fint stoppe de med barnehagebarn på fortauet og spørre de. De aller fleste er supergira på å fortelle om sin barnehage, enten det er på godt eller vondt.

  • Sist men ikke minst, lytt til hjertet. Ta gjerne i mot råd dersom du ønsker det, men husk at du vet aller best hva som er riktig for deg, ditt barn og din familie!

  • Sjekk selvfølgelig søknadsdato i ditt område!!


Også vil jeg gjerne trøste deg med å si at det er fint for en 1-åring å begynne i barnehagen. Ja, det er trist å forlate de. Det er rart, tomt og litt vemodig. Og ja, det er tusenvis med spaltemeter om hvorfor du bør vente med barnehagestart. LIkevel kan jeg love deg at det går fint. Jeg har til dags dato (etter 10 år med barnehagebarn) ikke opplevd at barna vil være med hjem hvis jeg henter tidlig. De får venner, de får tonnevis med mestringsfølelse og masse masse morro.


Les gjerne om min gode erfaring med barnehage her.


Lykke til søknaden! Og med ny hverdag!


Ta vare på deg selv og de du er glad i.


Til neste gang,

Marte

XoXo


Vil du ha mer hverdagssirkus? Følg meg gjerne på Instagram, Facebook eller blogg