JOIN OUR MAILING LIST

© 2019 by AnneBrith Magazine 

  • Hverdagssirkus

Å gründe eller ikke gründe?

Hva er det som gjør at noen har en drøm så sterk at de sier opp jobb, selger leilighet og satser alt på å realisere en drøm eller tanke om å drive for seg selv?


Vi leser stadig om sterke kvinner med en vanvittig passion for et eller annet som satser alt og vinner! Gjennom steinhard jobbing døgnet rundt. Men er det sånn at vi må ha en genial ide eller en sjukt sterk passion for å bli gründere? For da er veien lang å gå for de fleste av oss.


Selv har jeg vokst opp i en gründerfamilie der business ble diskutert rundt middagsbordet hver eneste dag. Jeg la ikke så mye merke til det da, men det har nok preget meg. Nå har jeg rukket å bli voksen, og de siste årene har jeg kjent på en vanvittig skapertrang. Til å bygge noe og til å føle eierskap til noe.

Og bare gudene skal vite hvor mange timer jeg har brukt på å lete, tenke og drodle over den perfekte ideen. Den ideen som kunne gi meg sparket bak - som IKKE kunne feile.

Den ideen har aldri kommet. Det startet med drodling om bubbletea-vogn etter en tur til Canada på begynnelsen av 2000-tallet og fortsatte med ideen om en raw-food restaurant etter et besøk til København i 2009. Deretter har vi vært innom avfallshenting, husmortjeneste og en hel rekke andre ting. Uten at den store ideen jeg vet vil lykkes har kommet. Gründer har jeg blitt likevel. Fordi jeg tar sjanser, fordi jeg ser etter muligheter.


Kjenner du deg igjen? Jeg er nemlig ganske sikker på at jeg ikke er alene. Mange av de jeg snakker med går med en gründerspire i magen, men mangler ideen, kapital eller rett og slett gutsen.


Så hva skal til for å bli gründer da? Hva skal til for at du skal ta steget? Det første du trenger er innsatsen. For du må kunne jobbe til alle døgnets tider i perioder, fordelen er at du kan bestemme selv når og hvor fort det skal gå.Videre er det bra å ha en "enten så går det bra eller så går det over"-holdning. For herremin så mange gründere som feiler, ikke bare en eller to, men mange ganger. Det er de som holder ut, prøver på nytt og ikke gir seg som får det til. For det er i motbakke det går oppover. Det handler om å feile raskt - de som feiler raskt er de som har størst sjanse til å lykkes. For tenk deg da, om du holder på i fem år og jobber og sliter, for så å feile. Da er det bedre å feile etter 6 mnd (eller innrømme "nederlaget"), for så å gyve på igjen med enda større pågangsmot.


Mange gründere starter i det små ved siden av full jobb. Det er ganske smart. For det er ikke så lett å gründe noe uten inntekt. Når jeg tok min master i International Business lærte vi at det i snitt tar 3-5 år før en bedrift tjener penger. Så da må man jo ha noe å leve av ved siden av stamina!


Det er viktig som gründer å vite hva du er god på. Hva er dine ressursser og hva er det som gir deg energi og glede (for ofte får vi energi av å gjøre det vi er gode på..). Hva er du ikke god på og trenger hjelp til. Vit hvem som kan hjelpe deg og hvem som er din heiagjeng. Du kommer til å trenge begge deler, i tillegg til skikkelig god selvinnsikt.


Sist, men absolutt ikke minst tenker jeg at som gründer er det viktig å ta muligheter. For som gründer har jeg lært at den beste muligheten often ligger rett foran deg, men du må jo se at den er der, også må tørre å ta den!


Så, kort oppsummert. Hvis du lurer på om du skal ta sjansen på å starte for deg selv spør:


  1. Er jeg interessert i putte ned masse arbeid (før jeg ser resultater)?

  2. Tør jeg satse helt? (for halvveis er ikke vits)

  3. Har jeg økonomisk mulighet?

  4. Hva er jeg skikkelig god på. Det er der muligheten ligger! Selvinnsikt er nøkkelen til mye.

  5. Hvilke muligheter ligger foran meg - som inspirerer og som jeg synes virker gøy?


For til syvende og sist. Hvis du skal ta sjansen som gründer bør du finne noe du elsker å holde på med!


Ta vare på deg selv og de du er glad i.


Til neste gang,

Marte

XoXVil du ha mer hverdagssirkus? Følg meg gjerne på Instagram, Facebook eller blogg
Å holde foredrag og workshops har vært noe jeg har elsket i mange år. Det var der min gründer-reise startet! Jeg startet med noe jeg elsker!foto: Anja Bergersen