Problemer med steking?

Hei vakre mennesker.

Inne på gruppen vår Bakeskole med Anne Brith på facebook, spurte jeg medlemmene: Hva er det du synes er mest vanskelig med baking?

Mange svarte at det var stekingen.

Jeg tenkte det var greit å gi dere noen tips, om akkurat dette:

  1. Jeg steker kun på varmluft. Det gir bedre sirkulasjon og baksten blir jevnere stekt.
  2. Kjenn din ovn, noen har sterke termostater som holder riktig temperatur, mens andre gamle er svakere og holder faktisk ikke riktig temperatur. Dette er jo vesentlig for ditt resultat.
  3. Stek kakene på mindre varme om du føler de sprekker på toppen.
  4. Stek gjærbaksten din godt! På høy temperatur. Helst 220 grader
  5. Ikke overstek kakebunner, da blir de tørre. Dette kan kompenseres med å dynke dem etterpå 🙂
  6. Ikke stol blindt på temperatur i oppskrifter. Det er lov å tenke selv 😛
  7. Under steking bør du holde døren på ovnen igjen. Døren kan åpnes på slutten for å sjekke om kaken er ferdig, men åpner du døren for tidlig kan dette ødelegge kaken din.
  8. Er du usikker på hvor du skal steke kaken, foretrekker jeg å sette den så lavt som mulig. De aller fleste kaker hos meg stekes midt i eller på nest nederste rille. Paier som trenger mer varme under kan jeg sette nederst. Samme med marengs, som jeg absolutt ikke vil ha farge på. Den går nederst.

Dette var noen tips fra meg.

Den kommende uken har jeg lyst til å utfordre deg til å lage marengs.

Her er en knallgod oppskrift!

Klemmer, og med ønske om en god lørdag 🙂

 

Perfekte cookies

Jeg får så ofte spørsmål om hvordan de beste cookies skal lages, og hvordan de skal oppbevares.

Mange lurer på om de kan fryses. Altså alt kan fryses, det er prosessen med å tine ting som gjør at ting ikke egner seg så godt. Jeg har ikke fryst cookies da de har 3-4 uker holdbarhet. Og dermed kan bakes, pyntes og legges bort til den store dagen.

Det er jo som regel festdager vi lager disse til.

Bryllup, dåp og lignende.

COOKIES

  • 250 g smør
  • 250 g melis
  • 500 g mel
  • et stort egg eller 2 små

Bland melis og smør i en mikser og pisk det hele hvitt.

Ha i eggene.

Ha i mel og bland dette sammen. Stopp og miks når lat blander seg.

Vil du ha vaniljesmak på tilsetter du 1 ts vaniljesukker eller frø fra en vaniljestang. Eller om du ønsker sitronsmak så rasper du skallet fr aen sitron. Sjokolade får du ved å tilsette 50 g sjokolade og ta bort 50 g av melet.

Noen mener deigen blir bedre etter 1 time i kjøleskapet. Dette må du nesten selv velge. Jeg gjør det om deigen er for lite fast. Rett og slett fordi jeg da får en bedre deig å jobbe med, som ikke flyter ut under steking.

Hvor lenge du skal steke avhenger av størrelsen på dine cookies.

Men jeg bruker å si stek alt midt i ovnen på 180 grader varmluft og se et sted mellom 6-10 minutter.

Dette er den beste oppskriften. Jeg bruker den alltid <3

Kommer med oppskrift på glasur også 🙂

Klemmer.

 

BAKESKOLE

Hei vakringer!

Denne spalten, som jeg har valgt å kalle BAKESKOLEN er for deg som absolutt ikke kan bake. For deg som er helt fersk og absolutt helt ny på baking.

Du som kanskje ikke engang har en kjøkkenmaskin, men som innerst inne har lyst til å lære deg å bake.

Kanskje har du prøvd å bake en kake, men ikke fått det til.

Vi startet helt på 0 her. Og det blir et helt annet fokus. Jeg tenkte vi skulle prøve å bake en ting ila hver uke, slik at vi tester, prøver og feiler. Er du på facebook så kan du bli med i gruppen BAKESKOLE

Der finner du alltid ukens oppgave, men du må ikke melde deg inn der. Heng på her hver lørdag klokken 8.00. Hver lørdag frem til jul kommer det en ny utfordring.

Det første jeg tenkte var snedig var å holde dette på et slikt nivå, at også de uten kjøkkenmaskin kunne klare det. SÅ de første ukene skal vi klare oss uten piskeris og mikser.

Det letteste er jo når vi kan blande ingrediensene for hånd, sant?

Jeg skal dele en del katastrofer med dere også, og sammen kanskje vi lærer noe underveis? Kanskje du etterhvert tør å ønsker deg en mikser eller kjøkkenmaskin?

Og vet dere. Noen ganger kan vi ty til en posekake. Det er ikke verdens undergang. En posekake kan pimpes opp, og jeg skal dele litt med dere hvordan. man er ikke en bedre person enn alle andre fordi man lager alt fra bunn. Det finnes ikke en liste hvor vi blir bedømt på hvor flinke vi er til å unngå en pose innimellom.

Ukens oppgave er å lage en brownies. Du bør fylle den med noe du selv digger. Nøtter, frysetørket bringebær ( står i butikken ved iskremsausen og strøssel til is) sjokolade, karameller eller smågodt.

Inne på facebookgruppen så kan vi dele bilder med hverandre i album.

Her har du noen tips

BOWNIES

  • 100 g smør
  • 2 dl sukker
  • 1,5 dl hvetemel
  • 2 egg
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ss kakao
  • 100 g mørk sjokolade ( 70 %)

Smelt smør i en kjele og ha i sjokoalden ( biter)  Dette skal ikke bli for varmt.

Ha sukker, mel og vaniljesukker i og rør inn eggene.

Browniesen blir best om du rører den for hånd.

Jeg brukte en rund form a 20 cm.

Hell røren i formen og ha i det du ønsker å ha i 🙂

Stek browniesen på 180 grader i 25-30 minutter.

NÅR DU HANDLER:

Husk at det står 70% på sjokoladen. Bruke meierismør i denne oppskriften, og egg som er str M/L.

Vi skal snakke litt om det å lære og lese oppskrifter neste lørdag.

Gode klemmer herfra!

 

Julekaker i oktober ❤

«You better watch out, You better not cry, Better not pout, I’m telling you why: Santa Claus is coming to town…»

Selv om dette føles langt unna så skal jeg fortelle dere at jeg faktisk starter nesten helg med forberedelsene. For om jeg ikke gjør det kommer jeg aldri i mål. Og jeg ELSKER julen, og alt som har med jul å gjøre. Og da jeg så den første julekalenderen i butikken i går tenkte jeg bare: YES!

Jeg elsker det!

Selv om det enda ikke har vært Halloween så er det greit for meg at julen kommer i butikkene altså. Og dette året skal jeg være ferdig allerede 1. desember.

Vi hadde et møte denne uken rundt mine juleforberedelser, som i år mulig skal følges mer tettere på enn noensinne, og jeg fikk akutt julestemning.

Derfor blir det små drypp frem mot jul her på bloggen allerede fra neste uke!

Det er jo så mye som vi kan lage allerede nå? Bestille, forberede osv. Bare tenk på julekalenderen til barna. Hvilken skal vi velge? Jeg husker et år at mine kusiner fikk en kalender av brukte ting fra faren. Han hadde pakket inn 24 brukte gjenstander. Leker, lapper, tegninger osv, fra de siste årene. Jentene lo så de grein hver dag og hadde aldri etter den julen lyst på annen kalender enn en sånn morsom kalender. Kostet kr. 0.-

Jo, mer kreative vi er jo mer gøy får vi det.

I Nederland har de en tradisjon at de plukker en i familien de skal gi gave til ( det blir fordelt anonymt). Gaven skal lages selv, for hånd, og det skal følge med et dikt. På selve julaften får alle da en hjemmelaget gave, med et dikt, og hver person må da gjette hvem som har laget gaven.

Hurra for slike alternativer.

Jeg skal pynte hele huset med pepperkaker, så jeg begynner allerede med dem neste helg. De skal jo dekoreres og tørkes. Juletreet i år skal også få fine pepperkaker på.

Mine 7 slag er som regel:

  1. Sara Bernard
  2. Kransekake
  3. Suksessmakroner
  4. Troikabiter
  5. Berlinerkranser
  6. Smultringer
  7. Ristopper

Men det er jo mange flere deilige ting å lage. Vi blir vel aldri ferdige haha. Og etter jul er vi nødt til å spise ris og drikke vann fordi vi ikke har råd til annet 😛

Hvilke 7 slag lager du?

Kom gjerne med tips altså 😛

Gode klemmer herfra!

Følg meg gjerne på FacebookInstagram eller snapchat: annebrith.no, eller følg min nye YouTube-kanal ❤ 

 

Vannbakkels

 Vi fikk en kringle til konfirmasjonen til Sven. Det var flinke Ann Kristin som lagde den.

Helt siden konfirmasjonen har Erik mast om at jeg skulle lage vannbakkels 😛 Så jeg fikk en oppskrift i går som stammer fra en flink konditor.

De aller fleste kutter vannbakkelsen eller kringlen som lages i to og fyller den. Men man kan godt bare spise den med melisglasur oppå. Det er vel så godt.

Jeg valgte å lage rosetter, og brukte tip 2D på den.

Oppskriften er som følger.

Vannbakkels

  • 2,5 dl vann
  • 125 g smør
  • 125 g hvtemel
  • 4 egg ( jeg brukte bare 3 store str L)

Kok opp vann og smør i en kjele. Husk at dette skal koke kraftig. Ha i melet og rør dette sammen.

La kjelen stå på varmen når du rører i melet, men trekk den unna varmen så fort du ser at melet samler seg med resten og massen slipper taket i bollen.

Dra da kjelen fra varmen og ha i et egg.

Jeg bruker etter det første egget å ha hele deigen i kjøkkenmaskinen. Med grinden pisker jeg inn egg nummer to.

Så bytter jeg til ballongvispen og pisker inn det siste egget. Har du små egg som veier 50 gram så bør du bruke 4.

Men hos meg var det perfekt konsistens på deigen etter 3 egg. Her er det mange som gjør feil.

Sprøyt ut rosetter eller lag en kringle av det hele.

Stek vannbakkelsen på 180 grader i 45 minutter. Når det har gått 45 minutter slår du av ovnen og lar alt stå inni i 30 minutter til. Dette gjør at vannbakkelsen din ikke faller sammen.

Ha is, vaniljekrem eller annen godis inni og pynt med melisglasur eller annet.

Enjoy!

 

Lyseblå hjertekjeks

Fine dere ♡

Her er da endelig oppskriften på deilige kjeks. Eller det vi i bakeverden kaller «sugarcookies».

Det har gått i ett denne uken også, og i dag har jeg og barna igjen blitt filmet 😛 Mer om det i et eget innlegg. Men jeg må bare si at jeg er så takknemlig for alt det flotte som nå skjer.

Disse to siste ukene kan nesten beskrives som de beste i mitt liv. Det er helt uvirkelig, og jeg kan selvsagt ikke si hva som har skjedd, men dere vil merke en forskjell tror jeg. Det er jo vanskelig å skjule alt man holder på med når man lever av å dele hverdagen. Eneste øyeblikkene som har vært større enn de siste ukene er da barna ble født.

Og jeg har mer enn en gang sittet i bilen og grått. Av ren glede.

Livet altså.

Men nå til noe annet, nemlig cookies. Hvor mange det blir av deigen er jo avhengig av hvor store utstikkere du har. Så de som spør meg antall cookies på en oppskrift må jeg beklage om jeg flirer litt, for det er nesten umulig å si.

Samtidig når de er ferdige i ovnen. Du må følge med fra 5-6 minutter. Sett ovnen på 180 grader varmluft og stek dem i midten. Så er du «good to go».

SUGARCOOKIES – Basisoppskrift

  • 500 g smør
  • 500 g melis
  • vaniljesukker eller vanilla paste
  • 1 kg hvetemel
  • 2 egg

Pisk smør og melis hvitt med grinden. Ha i vanilje og mel, og la det hele samle seg, mens du har maskinen på lav hastighet.

Pisk eggene i en bolle og ha i eggene.

Samle alt og sna det sammen på benken.

La deigen avkjøle seg i 20-30 minnutter og stikk ut former.

Stekes på 180 grader varmluft i 5-9 minutter. Alt avhengig av hvor store du har laget dem 🙂 De skal ikke bli brune 🙂

Pynt med glasur og strøssel.

Enjoy! ♡

Gode klemmer ♡

 

Eventyrmakroner

Prinsesse eller prins? ENDELIG et strøssel som kan brukes til alle.

Jeg har bare valgt å kalle disse eventyrmakroner, rett og slett fordi de er pyntet med små kroner,som passer til alle. Strøsselfargen er både lilla, blå og rosa. En god miks for en eventyrbursdag.

Når du pynter makroner med strøssel er det viktig at du har på strøssel mens makronen enda er «våt» . Det er derfor  lurt å finne frem strøssel før du sprøyter ut makronene.

TIPS. Trenden nå er å mikse forskjellig type strøssel sammen, slik som Dr. Oetker har gjort i denne miksen. Men vær gjerne kreativ og miks sammen flere typer farget strøssel selv. Dr.Oetker har strøsselmikser med 4 typer, hver med egen åpning. Jeg har mange ganger med hell, samlet alt fra en slik beholder i en skål og brukt dette sammen. Kjempefint!

EVENTYRMAKRONER

  • 220 g melis
  • 120 g mandelmel
  • 100 g eggehvite
  • 25 g finkornet sukker
  • 1 klype salt
  • Litt rødfarge fra Dr.Oetker røde pastafarge
  • 1 pk Strøssel Queen Dr. Oetker

Sikt melis og mandelmel sammen i en bolle.

Ha eggehviten i en bolle og pisk den til den skummer. Ha i sukkeret og pisk videre til du får en stiv og fin marengs.

Farg marengsen rosa.

Vend inn melet og melisen i 3 omganger og rør til massen er flytende.

Sprøyt ut makronene på papir. Dryss med en gang strøssel på slik at disse fester seg på makronen. Du trenger bare drysse på halvparten av makronene. Den nederste makronen trenger strengt tatt ikke strøssel.

La makronene stå og tørke i 30-40 minutter. Stek dem på 150 grader i 12-14 minutter.

SITRONFYLL

  • 1,5 dl sitronsaft
  • raspet skall fra 1 sitron ( kan sløyfes)
  • 120 g sukker
  • 8 eggeplommer
  • 100 g smør

Ha alle ingrediensene i en kjele. Varm dette forsiktig opp til det starter å bli varmt. Rør godt helt til massen koker.

La massen koke mens du rører godt i 2-3 minutter.

La sitronkremen avkjøles.

Fyll makronene.

Makroner kan fryses både fylt og uten fyll.

 

Snickerspavlova

Er du glad i snickers? Da vil du digge denne.

Eneste jeg kunne gjort bedre på denne er å ha litt salt karamell på toppen, så skal du lage denne og har god tid, anbefaler jeg deg å lage en salt karamell.

Og mens kaken er i ovnen så lager du sjokoladekremen.

SNICKERSPAVLOVA 

  • 3 eggehviter
  • 250 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 100 g Ritz
  • 200 g salte peanøtter
  • sjokoladekrem
  • 1 pk fløtekrem

Pisk eggehviter, sukker, bakepulver og vanijesukker sammen og pisk det hele til en stiv masse.

Rør inn Ritzkjeksen og peanøttene og fordel dette raskt etterpå på bakepapiret.

Stek bunnen på 170 grader i 40 minutter.

La bunnen avkjøle seg og legg på sjokoladekrem og pisk opp krem rett før servering.

Ha peanøtter på toppen.

Sjokoladekrem

  • 4 eggeplommer
  • 200 g melis
  • 250 g sjokolade
  • 150 g smør

Smelt smør i en kjele og ha sjokoladen i. La dette smelte godt og la det avkjøles litt. Pisk opp eggeplommer og melis og ha sjokoladeblandingen i til slutt. Når kremen er helt avkjølt fordeles den på kaken.

Enjoy!

 

Sjokoladepavlova med krem og jordbær

Dette må nok være en av mine favorittkaker gjennom tidene. Jeg elsker sjokolade og jeg elsker jordbær. Selv om jordbær ikke er helt sesong lenger så finner du deilige og søte jordbær i butikken.

Sammen med en krem som sørger for at det ikke blir så søtt blir den sprø bunnen ekstra deilig.

Det som er viktig når du skal lage sjokoaldepavlova er at du smelter sjokoladen og at den ikke er varm når du blander den inn i marengsen. Er sjokoalden for varm kan marengsen på en måte miste luften og falle sammen. En annen ting du bør huske på er at du ikke rører sjokoladen for mye inn. Menge den inn i 2-3 «drag» og så fordele marengsen på bakepapiret.

Rører du for mye så får du ikke de fine stripene som gjør kaken litt lekker.

Om du skjønner haha.

Her er oppskriften:

SJOKOLADEPAVLOVA

  • 3 eggehviter
  • 250 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 100 g smeltet sjokolade
  • 1 pk fløtekrem
  • 1 kurv jordbær

Pisk eggehviter, sukker, bakepulver og vanijesukker sammen og pisk det hele til en stiv masse.

Rør inn smeltet sjokolade og fordel dette raskt etterpå på bakepapiret. Som forklart ovenfor.

Stek bunnen på 170 grader i 40-45 minutter.

La bunnen avkjøle seg og pisk opp krem rett før servering.

Pynt med bær.

Enjoy

 

Kakebordet!

Til båtfesten lagde jeg 4 kaker og noen makroner. Jeg skulle gjerne laget en suksesskake også, men det var nok altså. Vi var ikke så mange at vi fikk spist opp alle kakene, men restene var deilige de også. I dag tidlig.

Den øverste er snickerskake, så en smashkake, sjokoladepavlova med krem og jordbær, og mørk sjokoladekake med bringebær. Til slutt minstemann sine makroner med sjokoladefyll.

Veldig deilig.

Min favoritt ble sjokoladepavlovaen, men de fleste ville ha oppskriften på snickerskaken.

Mitt tips når du skal bake til større fester så er det greit å ha noen bunner allerede i fryseren. Sukkerbunn, mandelbunn og sjokoladekakebunner er fine å fryse ned. Så når du har fet trenger du bare lage kremene.

Pavlovaen og snickerskaken har samme utgangspunkt, nemlig en marengs, og er laget samtidig. Marengsen ble altså delt i to og peanøtter og ritz ble lagt til i den ene mens smeltet sjokolade bla blandet inn i den andre.

Begge bunnene er stekt samtidig i ovnen.

Dette for å spare tid.

Har du også makroner i fryseren er du klar med 4-5 kaker på 2-3 timer.

Det tok i alle fall ikke mer enn det å lage disse. Annika sto for sjokoladekakene. Hun lagde de på en liten time kvelden før, og minsten lagde jo tidligere i uken makroner.

Pisker du opp kremfløte rett før servering og setter en av gjestene til å legge på bringebær og jordbær så er du klar med et kakebord på rekordtid!

Alle oppskriftene kommer i egne innlegg.

Klemmer herfra.