Slik får du overskudd i økonomien din

Det er april og endelig har våren kommet de fleste steder i landet. Hvordan har tjuenitten vært for deg så langt? Satte du deg noen mål i starten av året som du jobber målrettet mot, eller er de tankene du tenkte i januar glemt for lenge siden?

Vet du hva som ofte er utfordringen med de målene vi setter oss? At vi prøver å få til for mange av dem samtidig.

Selv om målene er konkrete, realistiske og mulig å måle, så failer vi fordi vi prøver å gjøre for mange ting på en gang.

Hva om du bare kunne velge én ting, én ny vane, men til gjengjeld skulle du fokusere ett hundre prosent på den?

La meg gi deg noen forslag:

Ukeshandling

Dette er uten tvil en av de vanene du kan spare mest penger på i det daglige. Først: Ta inventarsjekken i kjøleskap og fryser, planlegg middagsmeny, velg deg noen favoritter til helgekosen og lag handleliste. Så: Gjør ukeshandelen. Og du, hold deg til handlelista!

Lag en kalender for kjøp av klær og utstyr

Du kan spare mye på å planlegge det du vet du trenger å kjøpe inn de neste månedene. Bruker du for eksempel Småbrukt fra FINN.no får du hjelp til å planlegge kjøp av brukte ting til barna basert på alder.

Velg én ting du skal bruke penger på i løpet av en uke

Velg den tingen som gir deg mest glede, og så dropper du alt annet. Gir latten deg glede, så velger du latten. Blir du mer glad av å kjøpe lunsj i kantina så prioriterer du det, ellers kan du heller ta med matpakke.

Sett opp automatisk trekk fra VISA-kortet

Start med å sette opp et trekk på 20 kroner hver gang du drar kortet. Overfør til bufferkonto. Bruker du kortet ca én gang daglig har du spart over 7.000 på et år!

Spar til ferie hver måned

De fleste får feriepengene i mai eller juni, så det nærmer seg. Men hva om du gjør det til en vane å spare litt hver eneste måned, så kan du heller bruke feriepengene på å bygge buffer, betale ned ekstra på gjeld eller investere?

Sett av penger til feiring hver måned

Bursdagsgaver, bursdagsfeiringer og høytider. Hvis du er som meg elsker du fest, og aller mest når det er planlagt så vi vet vi har råd til det!

Betal regningene dine i tide

Få alle regninger over på e-faktura og avtalegiro så slipper du å tenke mer på det!

Betal ned gjeld

Lag deg en plan for hvordan du kan slå knock-out på gjelda di og gå all-in! Start med å få oversikt over all gjeld. Rangér deretter gjelden fra høyest til lavest rente, og lag deg en plan for hvor fort du skal ha betalt ned den dyreste gjelda.

Spar i aksjefond

Opprett en aksjesparekonto og lag deg en månedlig spareavtale med trekk på lønningsdagen.

Ti minutter på økonomistatus hver uke

Gjør det til en vane å sjekke kontoene dine hver uke for å ha oversikt. Book gjerne inn en månedlig økonomidate i kalenderen, enten med partneren eller deg selv. Bruk denne kvelden på en gjennomgang av økonomien for måneden som har vært. Skjedde det noe uforutsett? Hva er status på målene dine? Og hvilke grep må du eventuelt ta for å justere kursen?

Det som skjer når du har etablert en ny vane er at du får troa på deg selv. Du tar over styringa.

Og det finnes nesten ikke noe deiligere følelse i verden enn å ha kontroll og overskudd i sin egen økonomi.

Skriv en kommentar