Lag et enkelt budsjett med kakemodellen

Har du lyst til å følge opp økonomien din, men synes det er vanskelig med budsjett? Bli kjent med modellen som gjør økonomistyring til en fest. Kakemodellen hjelper deg å bli en fornuftig forbruker, nyte livet, drømme, være generøs og samtidig sikre deg økonomisk for framtida.

Hele kaka illustrerer netto inntekt, altså det du får inn på konto etter skatt.

Slik kan kakestykkene se ut:

Gjør økonomistyring til en fest med kakemodellen

LEVE 60%:
Denne posten består av utgifter til bolig, mat, strøm, forsikring, klær, utstyr, interiør og andre ting du trenger i husholdningen en typisk måned.

NYTE 10%:
Bruk disse pengene på å nyte livet, drikke kaffe, lage stor fest og det som ellers gir deg aller mest glede.

DRØMME 10%:
Sett av 10% til noe du drømmer om på litt lengre sikt. Ja takk til en reise som ikke er fullfinansiert av feriepengene eller oppussing av hjemmet uten forbrukslån! I perioder hvor du ikke har noe konkret sparemål kan disse pengene gå inn på bufferkonto.

GI 10%:
Forskning viser at vi blir lykkeligere av å gi. Du kan gi til en ideell organisasjon, til et prosjekt du tror på eller til noen som har et behov du kan være med å fylle.

SIKRE 10%:
Dette er penger du bruker til å sikre økonomien din på lang sikt. Hva du bruker det på vil variere avhengig av hvilken situasjon du er i. Har du dyr gjeld betaler du ned den først. Så bygger du buffer til uforutsette utgifter. Har du boliglån bør du betale ned til du ikke har mer lån enn tilsvarende 60% av verdien på boligen. Til slutt setter du inn støtet og sparer til din egen pensjon, gjerne med månedlig sparing i en aksjesparekonto.

Lag ditt eget budsjett

  1. Ta utgangspunkt i din månedlige inntekt og regn ut prosentene for hvert kakestykke. Dette blir summene i budsjettet ditt.
  2. Tegn kakemodellen på en serviett eller et ark og fyll inn med dine tall.
  3. Finn ut hva dette betyr for deg: Hvilke grep må du ta for å få til dette budsjettet?
Kjersti Grønseth driver forbrukerfrue.no, er siviløkonom og finansminister i familien som består av tre barn og to voksne. Hun er kjent for kakemodellen, som lærer deg hvordan du kan være en fornuftig forbruker i hverdagen, ta valg som sikrer framtida di og nyte live, drømme og leve generøst underveis! Hver mandag vil du finne en artikkel her fra henne.

Skriv en kommentar