Spar flere tusen i måneden på mat!

Vi er en familie på fem: mamma, pappa, storebror på fem år, lillestoresøster på tre og lillebror på åtte måneder.

En ganske så vanlig småbarnsfamilie. Vi prøver å spise sunn, variert mat, ha lavt nok ambisjonsnivå til at det går kjapt og utfordre barna nok til at de tør å prøve seg på litt flere smaker og variasjoner.

Ekspertene sier at barn må smake på ny mat 15 ganger for å venne seg til det. Cirka 100 ganger, har vi sagt til våre barn, så har de litt å gå på. Det betyr at hos oss spiser alle den samme maten.

Matbudsjettet vårt?

5.000 kroner i måneden, alt inkludert. Høres det oppnåelig ut?

Her er ti råd som kan spare deg for flere tusen i måneden:

1. Ukeshandling – med handleliste. Den er så klassisk, men helt essensiell. If you fail to plan, you plan to fail, som en klok kvinne sa en gang.

2. Velg butikkene med faste lave priser.

3. Prioriter noen ting du vil bruke litt ekstra på. For oss er det enkelte økologiske produkter. På resten velger du billigste vare.

4. Sjekk alltid kiloprisen! Her kan det være store forskjeller. For eksempel koster vanlig mais fra 17 til 64 kroner kiloen (!)

5. Tenk stort! Har du litt lagringsplass kan det være mye å spare på å kjøpe i kvantum. Hilsen kjelleren full av doruller

6. Om du har tilgang til en lokal grønnsakshandler, kjøp frukt og grønt der. Samme varer, bare billigere.

7. Legg inn noe vegetarisk som en del av ukesmenyen. Sunt, godt og billig!

8. Spar noen ting til helgekosen. For oss er det for eksempel små fruktyoghurter til barna, eller «helgeyoghurt» som kaller det.

9. Opprett egen konto i nettbanken som heter mat, med tilhørende bankkort. Følg opp denne så tett at du alltid vet hvor mye du har igjen.

10. Hvis du går over budsjettet en måned går du inn og ser på hva som har skjedd og lager konkrete tiltak for neste måned. Vi har for eksempel gitt oss selv forbud mot å gjøre småkjøp på søndager.

Forbrukerfrue driver forbrukerfrue.no, er siviløkonom og finansminister i familien som består av tre barn og to voksne. Hun er kjent for kakemodellen, som lærer deg hvordan du kan være en fornuftig forbruker i hverdagen, ta valg som sikrer framtida di og nyte live, drømme og leve generøst underveis! Hver mandag vil du finne en artikkel her fra henne.

Skriv en kommentar