Hvilket smør skal jeg bruke?

Smør er smør. Margarin er margarin.

Jeg legger meg ikke bort i hva du bruker, men står det smør i oppskriften så er det ment smør. Men, mange velger å bruke Melange i stedet.

Det er en personlig preferanse jeg ikke skal legge meg bort i. Loff, og gjærbakst hever på en måte bedre om det er margarin i det. Mange bakere har 50% smør, 50% margarin i baksten. For å utnytte de gode bakeegenskapene til margarin.

Når det kommer til kjeks, så anbefaler jeg alltid å bruke smør. Om du ikke skal bake pepperkaker da. Og trenger skikkelig sprø pepperkaker. Kar du noen gang testet å ha litt matfett i en paideig, pepperkakedeig eller andre sprø kjeks? Matfettet er basert på sheafett, kokosolje og rapsolje og tilsvarer begrepet smult.

Det bør du teste ut.

Jeg gjorde det da jeg testet ut paibunner til Hele Norge baker for 1400 år siden. Da fant jeg en knakende digg oppskrift på paibunn altså. Med litt matfett i for sprøhet.

Ukens oppgave er å lage sugarcookies eller pepperkaker og pynte disse.

COOKIES

 • 250 g smør
 • 250 g melis
 • 500 g mel
 • et stort egg eller 2 små

Bland melis og smør i en mikser og pisk det hele hvitt.

Ha i eggene.

Ha i mel og bland dette sammen. Stopp og miks når lat blander seg.

Vil du ha vaniljesmak på tilsetter du 1 ts vaniljesukker eller frø fra en vaniljestang. Eller om du ønsker sitronsmak så rasper du skallet fr aen sitron. Sjokolade får du ved å tilsette 50 g sjokolade og ta bort 50 g av melet.

Noen mener deigen blir bedre etter 1 time i kjøleskapet. Dette må du nesten selv velge. Jeg gjør det om deigen er for lite fast. Rett og slett fordi jeg da får en bedre deig å jobbe med, som ikke flyter ut under steking.

Hvor lenge du skal steke avhenger av størrelsen på dine cookies.

Men jeg bruker å si stek alt midt i ovnen på 180 grader varmluft og se et sted mellom 6-10 minutter.

Pynt med glasur! Mulig jeg går live når jeg om litt er ferdig med makronene. Stay tuned!

9 kommentarer

 1. Hei.
  Har du oppskrift på glasuren du bruker på disse cookiesene?
  Bakte dem i natt og skal pynte dem nå☺️

  God helg.

 2. Linken i det innlegget til glasuren funker ikke. Står siden ikke finnes :/

  Og kanskje et dumt spørsmål. Men når du skriver smør istedenfor melange,mener du smør som i vanlig smør du putter på brødskiva typ? Eller er jeg skikkelig dum nå.. haha

  1. HEr:

   https://www.annebrith.no/2015/02/04/melisglasur-pa-cookies/

   SMør er Meierismør, gjerne fra Tine
   Smør på brødskiva er vel som regel Bremykt eller Brelett. Det baker jeg aldri med. Men hører noen gjør det.

   Smør er den firkantede store «klumpen» som gjerne veier 500 g 😛

   1. Haha okay, takk *flauhernå*

    Men den linken du legger ved her,den linken fiunker. Meb i innlegget så er det link til oppskriften, det er disse to som ikke funker. Der står det bare siden ikke funnet. Beklager maset :/

 3. Tusen takk for at du deler dine oppskrifter og tips! Har ofte prøvd oppskrifter fra ulike nettsteder – med veldig varierende resultat… Når jeg følger dine oppskrifter blir det ALLTID bra! <3

  1. Det er veldig koselig å høre da <3

 4. Hei! Må berre sei at du helde deg godt til å vere over 1400 år gammel 😉 XD

  1. haha takk… var en nettavis som kommenterte at jeg var 47 år… de tagget meg og jeg måtte jo bare da skrive: Jeg er 43, selv om jeg ser ut som jeg er 47…eller 67 som noen ønsker å få frem. Jeg bryr meg lite om akkurat det… man er den alderen man er 😛 Lite man får gjort med det uansett haha

Skriv en kommentar