Hverdagsbrød i gryte

Det kom inn en god del spørsmål i forrige uke, da jeg bakte grytebrødet mitt. 

Noen visste jeg rett og slett ikke hva jeg skulle svare på, så jeg måtte teste ut en del ting for å gi dere svar. 

Her er noen det jeg fant ut:

  • Tørrgjær som har gått ut på dato kan fint brukes. Jeg brukte nå fra en pose som gikk ut i november i fjor og det gikk fint. Posen var også åpnet og det gikk strålende. 
  • Jeg har alltid litt ekstra mel nedi gryta. Men jeg prøvde uten og det gikk fint. Jeg tror det er pga den ekstreme varmen, at brødet ikke fester seg i gryta.
  • Jeg har bare prøvd ut jerngryter. Mange av dere spør om vanlige kasseroller kan brukes. Om de tåler 275 grader, hvorfor ikke? Test det ut!
  • Du kan bruke en stor gryte til et lite brød. Deigen må ikke fylle hele bunnen. 
  • Brødet holder seg saftig i en hel uke. 

Hvis du går ut fra at du skal ha lik mengde mel som væske, salt og tørrgjær, så kan du lage brødet ditt så stort som du ønsker selv. 

Jeg brukte 400 g hvetemel, 200 g sammalt hvete grov, 100 g havregryn. Dette er til sammen 700 g. Så hadde jeg 2 ts tørrgjær, 1 ts salt. 

Væsken var 6 dl kaldt vanno g 1 dl olje. Altså til sammen 7 dl. 

Jeg bruker en jerngryte som er ca. 25 cm i diameter og du ser at brødet mitt fyller denne fint. 

Har du en større gryte kan du altså legge på det du ønsker, men øk gjerne da også mengden tørrgjær. 

Saftigheten kommer av at det rett og slett ikke er så mye mel i deigen. 

HVERDAGSBRØD I GRYTE

  • 400 g hvetemel
  • 200 g sammalt hvete grov
  • 100 g havregryn
  • 2 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 6 dl kaldt vann
  • 1 dl olje

Bland alt sammen i en bolle og sett dette kaldt. Dekk bollen med plastfolie.

Ta det ut på morningen litt over en time før du skal steke brødet. 

Elt deigen sammen og ha mel over. Dekk det igjen med folie og la det stå en time på kjøkkenbenken. 

20 minutter før du skal steke brødet setter du ovnen din på max temperatur og setter gryta inn i ovnen. 

Pass på dette blir varmt.

Ta ut gryten og hell deigen i den glovarme gryten. Så legger du på lokket og steker brødet i 20 min på høyeste temperatur. hos meg er dette 275 grader. 

Min ovn er fra Gorenje og jeg har på varmluft. Sette det på nest nederste rille.

Etter 20 minutter tar du av lokket, skrur ned varmen til 220 grader og steker det videre i 20 til 30 minutter. 

Følg med!

La brødet avkjøle på rist ❤

Enjoy!

Følg meg gjerne på Facebook eller Instagram  eller kommuniser med meg på snapchat: annebrith.no

Instagram HER ♦ Facebook HER ♦ Snapchat Annebrith.no

21 kommentarer

  1. Jeg baker også brød, men bruker bare en halv teskje med tørrgjær!

    Deigen hever seg bra og brødet blir luftig

    1. Karin: Ja ser at mange bruker mindre men føler det ikke blir luftig nok med bare en halv t skje…

  2. Hva er max temperatur på din ovn? 🙂

    1. andrea: Tror den er på 300 😛

  3. Går det an å bruke steketermometer for å få et perfekt stekt brød? Hvilken temperatur skal jeg steke til i så fall?

    1. Siren: Det ahr jeg aldri prøvd men jeg vet det går. Det skal da ha 96-97 grader inni når det er ferdig 🙂

  4. Jeg har lett og lett på Google etter ett hverdagsbrød som ser godt og sunt ut, og som jeg kan bake i min ultra pro fra tupperware 😀 Så jeg ble så utrolig glad da du kom med denne oppskriften idag 😀

    Nå skal jeg teste ut brødbaking i ultra pro, for tenker det funker sikkert like godt 🖒

    1. Linneleen: SÅ bra 🙂 Hørte at det gikk an å bake i den ja… kan du gi lyd på hvordan det gikk etterpå?

  5. Hei . Kan jeg heve dette brødet på vanlig måte ?!

    Sidsel 😊

  6. Dette så deilig ut! Må nok prøves! Jeg har bakt brød i ultra pro gryta mi, blir veldig godt og saftig i den. Så det anbefaler jeg deg til å prøve.👍

  7. Det skal jeg gjøre, om alt går etter planen så setter jeg deigen i morgen kveld og baker på onsdag 😊

    1. Linneleen: Lykke til :)))

  8. Har brukt ultra pro til grytebrød mange ganger, det funker supert! 🙂

    Hvor lenge før steking lager du deigen?

    1. L: Kvelden før 🙂

  9. Takk 😊 Deigen står i kjøleskapet nå, så dette blir spennende 😀

  10. Da har jeg bakt i ultra pro og det gikk veldig bra. Det man må huske på er at ultra pro tåler maks 250 grader 😊

    Jeg stekte det da på ca 240 grader varmluft i 20 min, tok av lokket og satte gradene ned til 200. Etter å ha sjekket brødet etter 15 min, så var det ferdig 😀

    Det var ett utrolig godt brød, så dette skal bakes flere ganger 🖒

    1. Linneleen: wow takk for inspo og tilbakemelding :)))

  11. Har bakt brøder to ganger, men hver gang blir deigen for «bløt» etter den har hevet, at jeg tar all luften når ut av den når den flyttes til jerngryta… må nok prøve igjen med mere mel tror (Y) ellers ett suupergodt brød!

    1. Kristin: Da kan jeg gi deg et tips. Når du flytter deigen fra kjøleskapet til kjøkkenbenken så tar du ut deigen av bollen og har i en god del mel i bollen. Så bretter du deigen som den skal brettes, og legger den i bollen. Da er bollen melete og så kan du vippe deigen etter den har hevet på benken veldig enkelt i den glovarme gryta. Da skal det holde seg stort og luftig.

  12. Hvordan skal konsistensen på deigen være når du har blandet i melet på morningen? Ca hvor mye mel skal brukes da?

    1. Ida: Bruker bare litt… det skal ikke eltes noe inn i den…bare brette deigen med litt mel…sånn dryss om du skjønner…

Skriv en kommentar