Ny på baking? Her er noen tips:

Hei fine dere, 

Jeg fikk et spørsmål om jeg kunne dele noen tips til de som starter å bake. Altså nybegynnertips. 

Dette er noen av tipsene jeg gir til de som er på mine kurs. Jeg har delt dette inn i 10 områder. Og forteller dere mulig noe dere visste fra før her, men kanskje det står noe dere ikke visste fra før og 🙂 

Råvarene

Det finnes mange myter om råvarer. En av de største mytene er vel at alt MÃ… være romtemperert. Jeg fniser inni meg når jeg leser det rundt omkring. Jeg har laget over 100.000 franske makroner med iskald eggehvite og det har funket som bare det. Det er ikke varmen på råvarene som er det viktigste. Det er hvordan du behandler dem og hvilke du bruker. Det er heller ikke alltid slik at de dyreste er de beste osv. Men når det kommer til sjokolade og smelting av dette for et overtrekk av feks cakepops så anbefaler jeg en litt dyrere sjokolade. Odense er en fin type som kan kjøpes i dagligvare.

Egg

I alle oppskrifter du finner i bøker og blader tar man utgangspunkt i at et egg er 65 gram. Kjøper du billige egg som veier 50 gram og du skal etter oppskriften ha 4 egg i kaken ( ca 260) og du har 4 egg a 50 g ( 200 g ) da sier det seg selv at kaken ikke vil få høyden den bør ha og kan være tørr. Vei eggene dine og sjekk om du har rett mengde 🙂

Må melet siktes?

Dette er også en myte jeg må si meg uenig i. Melis og mel i dag har så stor omløpshastighet at jeg aldri har erfart det som meget viktig å sikte melet eller melis. Om du ser at det er klumpete ( at det har stått lenge) kan det være lurt. Dog gjør jeg det ofte fordi jeg føler at det gir en luftigere bakst når dette trengs. Men det er ikke noe must. 

Kjøkkenmaskinen!

Rekk opp hånda alle som har en 😛

Visste du at når du baker med den ALDRI og jeg sier ALDRI skal sette den på max hastighet? La meg feks ta marengs. Eggehviter skal piskes med sukker. Starter du maskinen og setter den på full guff vil du skape ustabilt skum som med sine små og store bobler gjør at dette høyst sannsynlig faller sammen. Eggedosis og marengs skal piskes på lav hastighet for så å øke opp. Til litt over medium hastighet.

Slik skaper du en stabil masse som gjør at kaken IKKE faller ned når du tar den ut av ovnen.

Rømme og fløte i oppskrifter

Eller for den saks skyld kefir gir en god, saftig smak. Søk etter oppskrifter som har noe «ekstra»  

Fylle bakeformer!

En tommelfingerregel er at en form fylt med røre ikke skal være mer fylt enn 2 cm opp. Hvis du fyller en form mer vil du se at det er vanskelig å steke den. Inni kan den bli rå og på kantene tørr. Del heller røren i to omganger og sørg for at du ikke steker mer enn at alt er stekt like godt. 

Ovnen

Når kaken har stått 2/3 av tiden. Altså over halvparten er det trygt å opne ovnsdøren. Gjør du dette FØR halvgått tid kan du ødelegge baksten. Vannbakkels derimot må du ALDRi åpne før du ser at det er GODT stekt.

Dynk dine kaker!

Dynk alle dine kaker med fuktighet. Også cupcakes eller sjokoaldekaker. Det smaker bare så vanvittig mye bedre.

Steketid

En regel er at vi «oversteker» våre formkaker i Norge i dag og understeker vår gjærbakst. Skal du bake sjokoladekake, prøv å steke den 5 minutter kortere neste gang og stek gjærbaksten 5 minutter lengre. Du vil smake forskjellen.

Følg oppskriften

Bak med hjertet sier alle, men det aller viktigste med baking er å følge oppskriften og ha rett mål. Står det 180 g så er det 180 g ikke 178 g. Kjærligheten vil da komme etterpå i form av fantastisk smak!

Nå kan det jo hende du ikke er enig i alt som står her men sånn er det jo alltid. Dette er noen av de tingene jeg tenker på før jeg starter å bake 🙂 

Gode klemmer! 

12 kommentarer

 1. Hei! Blir ikke bollene veldig tørre hvis man steker de såpass mye lenger, eller er det ikke steketid som avgjør om bakst blir tørt?

  Lykke til med bloggen videre forresten! Det er veldig gøy å lese 🙂

 2. Hva vil det si å dynke kaker?

 3. Takk for tips! Når du skriver at du dynker sjokoladekaker og cupcakes, hva dynker du dem med? Gjelder det for eksempel vanlig langpanne-sjokoladekaker også?

  1. Karianne: ja gjelder alt!

 4. Lurer på om du kan forklare det med dynking av kakene litt mer? Ta vann over de etter de er stekt, eller? 🙂

  1. Anonym: når de er avkjølt ja. Jeg har en spruteflaske:)

 5. Hva pleier du å dynke kakene dine med? 🙂

  1. Cathrine: juice eller sitronsaft 🙂

 6. Jeg ble også veldig nysgjerrig på dette med dynking. Kunne du ikke laget en video hvor du viser hvordan du dynker både sjokoladekake og

  Muffins?

  1. Sara: Jo, det kan jeg …skal prøve å lage en i morgen….

 7. Til Hanna😀

  Min erfaring er jo mer mel du

  har i hvetebakst jo tørrere blir

  deigen. Elting er også veldig

  viktig😀

 8. jeg elsker baksten din!!

  Hvordan sprøytepose må jeg ha for å lage slik topping med «rose» mønster?

  har prøvd flere ganger uten å lykkes.

  Jeg heier på deg!

Skriv en kommentar