Grovt grytebrød

Altså, dere! 

Tilbake til hverdagen igjen og heldigvis tilbake til normal mat. Er det mulig å stappe i seg så mye god mat, godteri og brus på to uker? 

Ikke bare legger man på seg men med sukkeravgiften som har fordoblet seg så kommer det til å bli dyre dager om man fortsetter dette usunne livet. Så jeg har bestemt meg for at det er tilbake til vanlige rutiner og kun godteri på lørdager. 

Dette brødet koster deg kr. 8.- å lage!

Du kan altså lage 5 av disse til prisen på et i butikk. På en måned er det ca. 200.- spart for oss som familie. Nå høres ikke det ut som veldig mye penger, men sparer man litt overalt så blir det fort noen tusen. 

Men her har dere oppskriften på dagens deilige brød:

GROVT GRYTEBRØD

  • 250 g hvetemel
  • 350 g sammalt hvete grov
  • 1 ts havsalt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ts honning
  • 5 dl vann

Bland honningen ut i vannet og ha de tørre ingrediensene i en bolle.

Hell vannet i bollen og rør rundt. Det kan se litt klissete ut men det skal være slik.

Dekk bollen med plastfolie og la den stå 12-20 timer på benken. 

1,5 t før du skal ha brødet drysser du litt mel i bollen og bretter kantene inn mot midten med en deigskrape. Når du har gjort dette to ganger så lar du deigen etterheve i 1 time. 

Sett ovnen på maks temperatur ( 250-300g) og sett gryten, med lokk inn i ovnen.

Når brødet er ferdig etterhevet legger du deigen i den glovarme gryten og legger på lokket. 

Sett gryten inn i ovnen og la den stå i 20 minutter på maks temperatur med lokk. 

Etter 20 minutter tar du av lokket, skrur ned varmen til 220 grader, og steker brødet ytterlige 20 minutter. 

Om brødet ikke er gyllent etter 20 minutter så kan det fint stekes 10 minutter ekstra!

Enjoy!

Tilbakemeldingene herfra var: Det brødet var sykt digg ❤

Legg gjerne igjen en kommentar på ønsker du vil ha på oppskriftsfronten. I går fikk jeg spørsmål om jeg kunne skrive noen tips til de som er nybegynnere på baking. Det innlegget er ferdig og kommer her i morgen. Jeg skal prøve å skrive et innlegg hver dag som omhandler baking, mat eller utstyr som trengs til dette. Så si gjerne ifra i kommentarfeltet hva du ønsker mer av!

Klemmer ❤

32 kommentarer

  1. Hei! Kva type honning bruke du? Eg et (likar ikkje) ikkje honning, men har sett at det finnast mykje ulikt i butikken.

    1. Karianne Michelsen: Jeg tok en billig variant fra Kiwi. TA en ss sukker om du ikke vil ha honning i 🙂 Funker det og 🙂

  2. Denne vil jeg prøve meg på i kveld😊Hvilken størrelse bruker du på gryta du steker brødet i? Min er ganske stor, og jeg er redd for at brødet blir lavt:/

    1. E: JEg hadde en 26 cm gryte.

  3. Hei

    Så kjekt du legger ut oppskrifter på sånn hverdagslige ting som brød å slik ☺ fortsett slik, dette brødet skal jeg prøve å lage i dag så har jeg ferskt brød i morgen 👍👏

  4. Brødet ser nydelig ut! 😍Har du bakt brødet på vanlig måte også, eller kun som grytebrød og med heving over natten?😊

    1. Turid: Kun med heving over natten.

  5. Ser sykt digg ut 😊

    Lurer på to ting…

    Blir kasserollen fin igjen etter slik hardcore steking i ovnen?

    Hvor har du kjøpt den runde cool-risten under brødet…?

    Klem cathrine

    1. Cathrine: JA, den blir helt ren rett etterpå faktisk… <3

  6. Fulgte deg fast da bloggen din nesten utelukkende bestod av bakerelatert stoff. Synes det er hyggelig å lese om familien din, dating osv av og til også;) men nå når du ‘lover’ mer baking her inne -jippi!!!- kommer jeg til å bli fast leser igjen! Skal se om jeg får til stjernekake i dag – tror du den kan lages med ‘kringlefyll’ (smør, sukker og kanel)? Klem

    1. Brit: Ja, det tror jeg 🙂

  7. Hei😀 Kan alle typer kjeler brukes eller må man bruke en viss type?

    1. Amalie: Jerngryte har jeg brukt men har ikke prøvd med annet 😛

  8. Er det også godt dagen etter, hvis det ikke skulle bli spist opp med en gang?

    1. Anja: Ja, saftig og godt 🙂

  9. Snakk om flaks! Nå satt jeg på nett og surfa litt hit og dit for å finne oppskrift på et godt og grovt brød. Nå trenger jeg ikke lete mer 🙂

  10. Vil gjerne ha glutenfrie oppskrifter om du har noen på lager, både brød, boller, rundstykker og slikt…

  11. Hei! Jeg ville bare innom å ønske deg et godt nytt år 😃 Du gjør en super jobb og er noe å se opp til. Digger deg ❤️ Syns du fortjener å høre det ❤️

  12. Heisann,

    Jeg har en le cruset gryte. Kan den brukes? Når har du deigen i gryta?

    1. Irene: JA, ha den i etter du har varmet opp gryta i ovnen 🙂 Gryta må være glovarm…

  13. Er det en spesiell gryte man må bruke? Kan jeg bruke vanlig stålgryte, eller må jeg kjøpe en ny?

    1. Lene: Det kan du så klart bruke. er bare en gryte…

  14. Hei 🙂 skal vannet være kaldt eller lunkent som ved vanlig bakst? 🙂

    1. Birte: kaldt!

  15. Kan man bruke en vanlig stor kasserolle?

    1. kristin: tror ikke det fungerer men jeg har aldri prøvd….

  16. Hva gjør du med resten av tørrgjæren? Jeg baker ikke så mye, så har kastet resten av posen til nå. Det skjer vel noe når jeg åpner posen?

    1. Birthe: Jeg baker 3-4 slike over 2 uker så jeg bruker det bare videre… ikke kastet det. Det er jo tørrgjær liksom 😛

  17. Å… Jeg baker kanskje en gang i måneden, så tenkte at den blir dårlig…

    1. Birthe: tror ikke det

  18. Hei! Kva brukar du i bunnen for at brødet ikkje skal sitte fast i gryta?

    1. Sølvi: Jeg har aldri hatt noe, for det setter seg aldri fast hos meg. Men litt mel går fint…bare strø litt rett før du heller i deigen 🙂

Skriv en kommentar