Hvor grovt bør brødet være?

Akkurat nå lager jeg klart brød til i morgen tidlig. Det blir et eltefritt, grovt grytebrød. 

Helsedirektoratet anbefaler grove korn- og brødvarer. Dette gjelder særlig for barn. Med barn som trener på nivå med en toppidrettsutøver, så har jeg brukt mye tid på å finne ut hva som er bra. Vi snakker mye her hjemme om hvorfor det er så viktig å spise grovt brød fremfor fint brød. 

For å kunne kalle et brød grovt må mengden sammalt mel eller korn være over 50%.

Ikke alltid så lett å vite, med mindre du baker hjemme.  

Da er det bare å fylle inn mengder i denne brødskala-kalkulatoren.

Brødet jeg lager nå er 58% grovt og dette er det brødet mine barn liker best. Oppskriften kommer i morgen her på bloggen. 

Jeg lager som regel deigen kvelden før og tar ut deigen fra kjøl rundt 5.30. Jepp, jeg er som regel nokså tidlig ute. Om du har et lunt sted så er en time etterheving nok. Det betyr at du har ferskt brød fra ovnen 1time og 40 minutter etter du har stått opp. 

Hos oss er klokka da som regel litt over sju. 

Nå er det jammen deilig at ferien er over og at rutinene kommer på plass igjen, selv om jeg vet det er noen søte små som gjerne skulle vært på ferie lengre. Januar kommer til å bli en skikkelig rydde og sparemåned her. Det kommer masse gode tips på alt ifra vask, opprydding og sparing fremover. 

Og når det kommer til økonomi så er det god sparing i å bake brød selv. Brødet jeg baker nå koster meg rundt kr. 8.- 

Matpakkebrødet er nok en av de mest populære oppskriftene her på bloggen. Vil du derimot sjekke alle mine oppskrifter på brød bør du klikke deg inn her og scrolle nedover. Min favoritt er: Saftig gulrotbrød ❤

Klemmer!

7 kommentarer

  1. Jeg burde virkelig ha som nyttårsforsett å bake brød hjemme, ser jeg 🙂 Har du noen oppskrifter som ikke krever brødform, forresten? Om det i det hele tatt går an, haha.

    1. Lizbeth Osnes: Du jeg bakte brød i en lasagneform en gang. Funket perfekt. Ellers baker jeg ofte samme oppskrift men ruller det ut som rundstykker… eller lager en flat plate som du ser jeg har gjort på matpakkebrødet. 🙂

  2. Ooohh, ikke verst! Det skal jeg prøve meg på altså 😀 Har du et innlegg om hvordan man kan bli bedre motivert til å prøve seg frem med baking? Om ikke, tror du at du kunne ha skrevet et? 🙂 Innleggene dine er så inspirerende, så det setter jeg opp på ønskelisten til deg =)

    1. Lizbeth Osnes: Tenker du et sånn tips til nybegynnere?

  3. Jepp, alt innenfor den sjangeren hadde vært perfekt 🙂

  4. Ja takk til tips! Alltid inspirerende å lese 😀

  5. Dette er veldig fin artikkel for å lage brød. Hjemmelaget brød er veldig velsmakende og deilig med full av ernæring og hygiene også.

Skriv en kommentar