Grovbrød

Barna ville i går ha helt vanlig grovt brød. 

Jeg synes egentlig det er utrolig kjedelig å bake grovt brød hehe, men måtte teste ut en oppskrift så da ble det brød. 

Ettersom jeg rett og slett ikke finner brødformene mine fant jeg ut at jeg skulle ha hele deigen oppi en ildfast form. 

Det gikk nokså greit. Jeg kan mulig anbefale å dele denne deigen i 2 slik at det blir 2 brød av den. Både fordi da trenger den ikke så lang steketid og det blir lettere å få brødet ned i matboksene haha. 

Men gutta digget brødet og laget seg blingser med en gang i går kveld. 

De spiste bare opp halvparten fordi brødet rett og slett er mettende. 

Sven sa noe som varmet mitt hjerte veldig da han kom inn på kjøkkenet. Helt spontant sa han: Vi lever et luksusliv, vi mamma! Med det mente han at det å få servert ferskt brød nesten hver dag var luksus. Og det gleder faktisk mitt mammahjerte at han klarer å se verdien i dette. Det er de små enkle tingene i livet som utgjør om livet ditt er bra eller ikke. Jeg er så glad for at jeg har klart å få mine barn til å se slike verdier og faktisk sette pris på dem. 

Livet her hjemme er altså et luksusliv for dere som lurer på hvordan vi har det 😛

Her er oppskriften, og dere, det går an å lage rundstykker, baguetter eller horn av denne deigen. Man må ikke lage brød. 

Husk også å steke brødet godt om du som meg har hele deigen i en og samme form 😛

GROVT BRØD

 • 500 g hvetemel
 • 500 g sammalt hvete grov
 • 2 ts salt
 • 7 dl vann
 • 8 ss olje
 • 1 pk fersk gjær

Ha det tørre i en bolle og miks dette sammen. Ha vann, gjær og olje i bollen og elt dette i minst 15 minutter på medium hastighet.

Forhev deigen i 45 minutter. 

Lag et eller to brød og legg dem i en form eller brødformer.

Etterhev GODT! Husk at grov gjærbakst ikke hever nevneverdig i ovnen. 

Jeg etterhevet deigen i 45 minutter. Men deler du det opp i 2 kan du, om du har tid mulig la den etterheve enda mer. 

Stek brødet på 225 grader, midt i ovnen i 40-50 minutter.

Brødet skal være gyllenbrunt. 

Om du lager 2 brød er de nok ferdige etter 30-40 minutter.

Enjoy!

17 kommentarer

 1. God morgen, Anne Brith! Ville bare si at denne kommentaren til gutten din gjorde meg virkelig varm om hjertet! Det er litt av en glede å høre barnet sitt sette pris på de små ting i livet. Høres ut som en reflektert godgutt, rett og slett 🙂

 2. Gjærbakst lukter mamma, sa eldstepia til meg en gang.

  For noen år siden kom jeg i kontakt med en av hennes barndomsvenninner og det første hun sa var at det var så godt å komme til oss å spise boller å drikke kakao etter skoletid. Hun er nå gravid selv og jeg håper hun tar med seg bakingen til sin lille pie etterhvert.

 3. Enig med sønnen din 😍 Hvor er grytekluttene i fra?

  Nydelige!

  1. Torunn: En venninne har sydd dem til meg 🙂

 4. Hei..

  Jeg syns ofte de er god samme dagen de er laget men blir fort tørre… Noen forslag ? Blir ikke til at det blir bakt tidlig på dagen ….

  1. Anita Ellingsen: Er du en person som liker saftige brød anbefaler jeg deg eltefritt grytebrød. Det blir skikkelig saftige saker 😛

 5. Det brødet så nydelig ut! Satser på å prøve i kveld. Ellers synes jeg du gjør en veldig god jobb med bloggen 🙂 Det er alltid hyggelig å stikke innom her. Du er både profesjonell og oppdaterer ofte 👍

  1. Marianne: Takk <3 Gi lyd hvordan det gikk da <3

 6. Jeg lagde rundstykker med denne oppskriften forrige torsdag. Brukte fin sammalt hvete og tørrgjær da det var det jeg hadde for hånden. Ble knallgode og holdt seg veldig godt både en og to dager. La noen i fryseren også og tok opp på lørdagskvelden og de var like gode til søndagsfrokost.

  Lot deigen heve i en times tid etter 15min elting før jeg rullet dem ut og så sto de i ca halvannen time til før jeg stekte dem. Lang elting og godt med tid til både heving og etterheving er hete tips for best gjærbakst!

  1. Jeanett: ja 😉

 7. Takk:) fin blogg. Har laget flere av oppskriftene dine.. Artig.

  Gubben mener jeg går bananas på kjøkkenet til tider:)

  1. Jeanett: haha er det ikke herlig? 😛

 8. Hei! Tusen takk for at du deler oppskriftene dine:-)

  Har ei jente på 6 år som helst bare skulle ha fine

  Rundstykker/baguetter. Men nå som jeg baker selv

  med oppskriftene dine, vil hun ikke ha annet:-)

  Så igjen tusen takk:-)

  Hilsen Anita

  1. Anita Bjerkan: Så stas <3 Gode klemmer herfra.

 9. Kan man feks erstatte noe av væsken med kulturmelk/kefir for saftigere resultat?

  1. Mette: Jepp 😛

Skriv en kommentar