Eltefritt grytebrød fra Sälen

I dag sto jeg tidlig opp for å «brette» dette brødet vi skulle ha til frokost. 

Jeg rørte alle ingrediensene sammen i går og var veldig nysgjerrig på hvordan det ville gå i gryten i ovnen.

For å lage et slikt brød må du ha en jerngryte. 

Dette skal jeg definitivt lage mer av for det var utrolig godt.

Vi lagde en variant med hasselnøtter men allerede denne uken skal jeg prøve meg på en «barnevariant»  Som mange av dere vet så er barn ikke alltid like begeistret for nøtter og andre ting i brødene. 

ELTEFRITT GRYTEBRØD

  • 500 g hvetemel
  • 100 g sammalt hvete fin
  • 2 ts salt
  • 1/2 ts sukker
  • 1 ts tørrgjær
  • 100 g ristede hasselnøtter uten skall, grovt hakket
  • 5 dl vann

Rør alle ingrediensene i en bolle.

Sett på plastfolie og la det stå over natten i et kjøleskap. 

Etter 12 timer vil deigen ha fordoblet seg. 

Ta deigen ut og brett den sammen 5-6 ganger. 

Brette sammen betyr å ta en kant og brette inn mot midten. Så en ny kant. Uten å snu deigen opp ned. Ha deigen liggende på benkeplaten og drei den kun med eller mot klokken for hver brett. 

Ha litt mel i bollen og la deigen hvile på benken i 1-2 timer. 

30 minutter før deigen er ferdig etterhevet så setter du på ovnen med jerngryten inni. Sett ovnen på max eller 250 grader over og undervarme.

Når deigen er ferdig tar du ut gryten og heller deigen i. 

Sett på lokket og la gryten stå med lokk i 20 minutter. Etter 20 minutter tar du av lokket og setter ned temperaturen til 225 grader. 

La brødet steke i ytterligere 10-1 5 minutter til det er gyllent. 

Server med ost eller syltetøy.

Mmmmmm deilig. 

Og veldig enkelt.

Les også: Grove rundstykker eller Polarbrød – brødene barna elsker

Brødet er inspirert av Trines Matblogg og hennes eltefrie nøttebrød. Men jeg har gjort noen justeringer som jeg følte smakte bedre. 

6 kommentarer

  1. Det ser nydelig ut. 👍☺Jeg har laget en del ganger,men kun med helt lyst mel.Når det har stått litt blir brødet ganske seigt og blir best ristet til kveldsen. Hvordan blir konsistensen med sammalt ?

  2. Jeg pleier å lage grytebrød og jeg har slett ingen jerngryte. Jeg bruker en ildfast glassbolle med lokk som jeg har funker absolutt like bra Finner ett par oppskrifter på bloggen minBakemesterSnipp@blogspot.com under kategorien brød om du vil kikke på resultatene Tenkte det kunbe være kjekt å vite da ikje alle har jerngryte og de er jo litt dyre å kjøpe Hilsen Helene

    1. Helene: Takk for innspill

  3. Dette så deilig ut! Jeg må prøve selv! Men som ovenfor her kan det hende jeg prøver med en ildfast bolle… Da slipper jeg å kjøpe noe nytt hehe 😉

  4. Så flott! Skal prøve meg på oppskriften din i løpet av dagen idag. 🙂

  5. Laga i dag med valnøtt, står i ovnene akk no :)gler meg te å eta 🙂

Skriv en kommentar