Perfekte pikekyss

Marengs. Elsket og hatet.

Hvorfor egentlig? Det er et spørsmål jeg ofte stiller meg selv.  

Hvorfor er det så mange som plages med å lage marengs?

Jeg vet jo hvorfor, men jeg tror kanskje ikke du vet det?

Som så utrolig mye ellers når vi baker så finnes det også om marengs 1000 tips til hva du skal og ikke skal gjøre for å få disse deilige sakene perfekt. Så når ting går galt på kjøkkenet setter vi oss ned og søker på google for å finne ut hva det var som gikk galt? Ikke sant? 

Marengsen skiller seg, pikekyssene blir ikke harde, de blir for harde, vi vil ha de myke inni, noen faller sammen, noen blir ikke glatte osv

Man kan bli gal av mindre. Men å søke på nett funker ofte veldig dårlig. For du har kanskje brukt en oppskrift en annen person ikke har brukt. Og det er i oppskriften og gjennomføringen at ofte feilen ligger. Ikke om det regner ute, eller om bollen din var komplett fettfri eller at eggene var romtemperert. 

Jeg har laget perfekte pikekyss i regn, med iskalde eggehviter og faktisk med fett på ballongvispen. Det er ikke ideelt men det betyr bare at det ikke er disse små tingene som gjør at du feiler. Det er oppskriften og mulig fremgangsmåten.

Denne oppskriften er den du bør begynne med når du for første gang skal lage marengs. 

Den kan bli litt rustikk og litt grov i utseendet men når du starter er det viktigste at du lykkes og ser konsistensen på det du lager for så å avansere til et høyere nivå og ta en mer utfordrende oppskrift. Jo mindre sukker jo mer vanskelig er min erfaring. SLik er det også når du lager makroner. Jo mindre mandelmel og melis i forhold til eggehviter jo mer vanskelig er det å få et bra resultat. 

DET visste du kanskje ikke?

Oppskriften er slik at du veier opp eggehviter og tar dobbelt så mye sukker som eggehvite. Når du vet at en eggehvite ca er 30 gram så bestemmer du selv hvor stor oppskrift du trenger.

Denne oppskriften er nok til ca 150 små pikekyss. 

PERFEKTE PIKEKYSS

 • 4 eggehviter
 • 240 g sukker ( jeg bruker finkornet fra Dansukker)

Sett ovnen på 200 grader.

Ha sukker på en bakeplate og et bakepapir.

Varm sukkeret i ovnen i 5-7 minutter. Pass på, det skal ikke bli brunt men det kan godt smelte litt på kantene. 

Pisk opp eggenhviten mens sukkeret varmes opp. 

Ta sukkeret ut av ovnen og hell dette forsiktig i eggehviten.

Sett ovnen ned til 100 grader.

Pisk eggehvite og sukker i 7-10 minutter.

Farg om ønskelig marengsen. 

Sprøyt ut og sett dette i ovnen i 2-3 timer eller natten over. 

Hvis marengsen din blir misfarget så er ovnen din for varm. Jeg bruker varmluft. Men noen ovner kan være veldig sterke og faktisk være varmere enn man tror. Så da kan du godt sette ovnen ned til 70-80 grader. Steketiden forlenges da med en time. 

Enjoy!

KLEMMER!

8 kommentarer

 1. TUSEN TAKK for fantastisk oppskrift!

  Prøvde ut denne for en stund siden og for første gang i mitt liv ble det PERFEKT 🙂

  Så igjen TAKK for at du deler

 2. Wow, så fine de ble!

 3. Supert innlegg, Anne Brith!😊 Hva tenker du om å bruke melis heller enn vanlig/finkornet sukker? Hilsen Solveig☺

  1. Solveig: Du jeg har prøvd det og jeg får det ikke til å funke så godt. Men jeg hører mange konditorer bruker 50/50 sukker og melis. Altså har sukker i først så melis til slutt. Det skal gå 😛

 4. Tusen takk for tilbakemelding, Anne Brith! Ha en super kveld! 😊

 5. Hei:) testet denne oppskriften i helga, og de ble super gode. Men, det var noen av pikekyssene som sprakk opp, hva kommer det av?:) også lurer jeg på hvilken farge du har brukt på disse ?:)

 6. Hei. Dette er første gangen jeg lager marengs, veldig fornøyd, men de sprakk opp litt…eller ble ujevne…hva har jeg gjort galt tro? Mulig jeg har pisket det for hardt?

  1. Mette: for høy varme 🙂

Skriv en kommentar