Du er herved advart: Stjeler du må du betale!

Slik så bildet ut første gang det ble lastet opp på min blogg. 

Bildet tilhører meg. Det betyr at det er jeg som bestemmer hvor det er greit at bildet publiseres. 

I fjor var det langt over 20 kommersielle bedrifter som lastet bildet ned fra google og brukte dette i egen markedsføring. Altså til å fremme sitt eget 17. mai arrangement. Slik at de kunne tjene fete penger på 17. mai. 

«Låner» du andres bilder på nett uten samtykke så bryter du åndsverkloven. Ferdig snakket. Du har da stjålet et bilde og må betale for det.

Hvis jeg går inn på en kiosk, stjeler med meg en sjokolade og blir tatt for det på veien ut så kan jeg ikke si: Opps men her har du den tilbake, jeg har ikke spist av den. Eller oooops jeg hadde den bare noen sekunder i min egen lomme. Jeg gir den tilbake. Eller verre: Sjokoladen koster 25.- og det mener jeg er altfor dyrt så du kan få 5.- for den? Altså begynne å diskutere på prisen på sjokoladen.

Slik diskuterer kommersielle bedrifter allerede i disse dager etter at jeg har gjort dem oppmerksom på bruken av mitt bilde i annonser. De lager sponsede kampanjer på facebook og bruker altså dette bildet. Fordi det er så pent. Fordi det oser av 17. mai. Ja fordi det er lettere å stjele et bilde enn å ta et eget.

Ã… stjele dette bildet koster deg kr. 6000.- inkl moms. NO PARDON! Du kan ikke diskutere på prisen. Så lenge jeg har skjermdump av at din bedrift har brukt bildet så har du brutt loven og får du regningen. 

En bedrift sendte meg denne uken meldingen: Vi bestrider fakturaen. Ja, haha det er helt ok. Bestrid den for alt du kan men loven er klar: Du har ikke samtykke mitt og jeg har beviset. Advokater blir koblet inn. 

Jeg er drittlei av at folk, markedsførere og andre personer i sentrale posisjoner ikke orker å følge loven på akkurat dette. Jeg er ikke en liten pike som skal glede meg over at store kommersielle aktører vil «låne» mitt kakebilde. Mange mener at jeg burde vært glad for at så mange sprer bildet. Jeg er ikke glad for at gigantiske aktører med markedsbudsjetter på flere hundre tusen i året ikke orker å ta seg bryet med å spørre meg om tillatelse til å bruke bildet. Hadde de spurt hadde de fått høre prisen. 

Så dere er herved advart. 2 bedrifter vil få faktura i posten kommende uke. Skoler og privatpersoner vil få en mail om at jeg synes dette er upassende. Bloggere som vil skrive om saken eller mine kaker kan ta kontakt. 

Bruker du dette bildet i en annonse for din egen bedrift vil det koste deg. 

Husk på at jeg har 70.000 følgere på de forskjellige kanalene som passer på og som tipser meg om bruken av bildet så det blir oppdaget. 

Du er altså herved advart. 

Hilsen Anne Brith

 

87 kommentarer

 1. Jeg bare tenker da. Jeg ble utsatt for grovt ran i går. Og du setter foten hardt ned på stjeling av et bilde? Skal virkelig folk bruke tid på å ta disse menneskene? Min sak blir trolig henlagt. Sett ting litt i perspektiv. Tror du jeg sitter med samme følelsen som du gjør? Sikkert ikke, men det virker sånn. På en annen side er jeg glad for at det ikke blir brukt så mye tid på min sak hvis det kan løse mere viktigere ting. 1. World problems fikk plutselig en helt ny mening.

  1. Anne Brith

   Anonym: Uff, det hørtes helt forferdelig ut og når du legger det frem slik så har du jo helt rett. Det betyr så lite i den store sammenhengen. Særlig når man opplever noe så fælt som du ahr gjort. Sender deg mange klemmer og håper du har mennesker rundt deg som støtter deg. Jeg har tro det eller ei opplevd ran da jeg bodde i Amsterdam og det setter en stor støkk i deg som menneske.

 2. Trude sætervoll

  Stå på! Synes det er helt rett!!!

 3. Frank Eivind Rundholt

  Veldig bra du tar opp dette. Ut i fra enkelte kommentarer, trengs det fremdeles folkeopplysning om dette temaet.

  Når bildet er tatt, er det fotografen som har rettighetene. Uavhengig om det er signatur på det eller ikke. Og folkens, Google er ikke en kildehenvisning.

  Har selv opplevd dette et par ganger. Heldigvis er har jeg også fått mange e-post fra folk som spør om de kan bruke bilder jeg har tatt, og jeg er ikke vanskelig da 🙂

 4. Benedikte

  Bra du står opp for det! Men shit, visste ikke at det var så dyrt. Uansett, hvis man legger med en direktelink til der bildet er lånt fra, blir det også sett på som stjeling?

 5. Hallgeir

  Spørsmål: Er 6000 kroner en standard eller er det du som har bestemt prisen? Bare lurte ettersom dette kan bli aktuelt for flere enn deg.

  1. Anne Brith

   Hallgeir: Det er min pris 🙂

 6. Synes det er bra at du bidrar til viktig folkeopplysning! Jobber som lærer og har fortalt elevene mine om at det er ulovlig å bruke andres bilder uten å spørre om lov. De ble veldig overrasket, riktignok går de «bare» i 8.klasse, men viktig å få de til å forstå dette. Neste gang jeg skal ta opp dette med de igjen (ja, de trenger helt sikkert å høre det igjen), skal jeg vise til saken din. Av erfaring lærer de mer når de får et reelt eksempel.

 7. https://images.google.com/

  Ved å bruke linken som er over, kan du lett finne alle sidene på internett som tar i bruk bildene. Da drar du bare bildet fra bloggen over i søkefeltet, så kommer alle nettsidene opp.

 8. Da er det jo bare å bake kaka på samme måte som du har gjort, publisere bildet og la andre bruke DET i stedet for? 🙂 Det er jo ikkje plagiat, spesielt ikke når du har lagt ut detaljert oppskrift og bilde.

  1. Anne Brith

   Hm: Det stemmer. Det er slik det skal gjøres. Lag den selv og ta egne bilder 🙂

 9. Lovens lange fot

  TA DEG EN BOLLE OG KUL NED 😠😠

  Fiks vannmerke eller deal med det

  1. Anne Brith

   Lovens lange fot: Jeg liker ikke vannmerker på bildene mine. Så det vil jeg nok ikke gjøre. Men du har helt rett i at jeg bør ta meg en bolle innimellom og kule litt ned for til tider hisser jeg meg opp, så takk for at du minnet meg på å roe litt ned.

   Ha en strålende dag i solen.

  1. Anne Brith

   Kat: De har bakt kaken og informert om hvor de fant oppskriften. Så det er helt innafor tenker jeg. Jeg blogger jo om kaker for å inspirere andre til å bake. De har bakt kaken og tatt egne bilder, akkurat slik det bør gjøres. 🙂

 10. Sladrehank

  Vet du at Salto Bysenteret har brukt bildet i et innlegg på Facebook? 🙂

 11. Godt kjempet Anne Brith! Det er DIN eiendom – med loven i hånd!

  Meeen hva med lignende bilder (plagiat)? Bærumsavisen har et slik eksempel i den siste utgaven. Gå inn på https://www.buyandread.com/next/archive.htm, velg «Bærumsavisen» under «Publikasjon», og «onsdag 11/5-2016» under «utgave» og se så på side 26 og 27. TEMMELIG likt ditt bilde, nermest bare sløyfen som mangler :-/

 12. Så nettopp Sjøsiden senter reklamere med dette bildet, sånn hvis du ikke var klar over det 🙂

 13. Salto bysenteret har bakt sin egen versjon og tatt egne bilder sladrehank 🙂

 14. Den kaken der! Får vann i munnen

 15. You go, girl!!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *