Vet du forskjellen på rød og blå gjær?

Inneholder egenreklame

Jeg ler meg i hjel om dagen! Her hjemme bakes det så mye at jeg nesten ikke klarer å henge med i svingene.

MEN det bakes ikke bare hos meg. I 73 andre hjem rundt omkring i Norge bakes det like mye og disse bakerne har tatt helt av 😛

For 4 uker siden sa Camilla, Treningsfrue til meg på telefon: Anne Brith, nå starter du med bakekurs! Du samler en gjeng så begynner du å bake!

Tanken på å reise fra barna mine svei som en vond klump i magen. Jeg vil ikke reise rundt i Norge og vite at de savner meg. Min viktigste og eneste store oppgave her i livet er å følge opp barna. De har bare meg som voksenperson i livet og da må jeg være tilstede. Jeg har prøvd å jobbe 80 timer i uka på et konditori og det fungerte ikke. Jeg skal ikke gjøre samme feilen igjen.

Så da fant Camilla og jeg ut at vi skulle ha nybegynnerkurs i baking på nett. Samle alle jentene i en bakegruppe på facebook og slik holde kurs.

Jeg satte av plass til 50 stykker. 3 minutter etter at link til påmelding var lagt ut var det 73 stykker som hadde meldt seg. Jeg klarte ikke si nei til noen så da ble vi 73 stykker 🙂

Den første uken lagde vi brownies og denne uken har vi bakt stjernekaker og hatt gjærbakst som tema.

En jente fra Finnsnes ødela Kitchenaidmaskinen sin i elteprosessen. Den falt av gulvet. 2 deiger hevet så mye at de bevegde seg bort fra kjøkkenbenken og mange av damene har aldri hatt så stor og flott bakst som de har hatt denne uken. De er helt hysteriske og de er smittet av bakegalskapen 😛

Gjær

Gjær var selvsagt den største snakkisen denne uka og jeg sa klart ifra: Denne uken baker vi med fersk gjær!

Gjær er en encellet organisme. Blå og rød gjær er 2 forskjellige celler av samme art.

Blå gjær – Blå gjær får i hovedsak sin næring fra stivelsen i melet og er derfor godt egnet til brød og deiger som ikke har mye sukker eller fett. Egentlig kunne Idun kalt blå gjær for brødgjær.

Rød gjær – Rød gjær er bedre på å ta opp næring fra sukker og fett og er sterkere i deiger med mye sukker og fett – altså søte deiger. Idun kunne kalt rød gjær for bollegjær.

I bakegruppa og generelt har vi erfart at rød gjær er en gjær som setter sakene skikkelig i gang og er du nybegynner på gjærbakst så ta rød gjær neste gang du skal bake. Du vil merke forskjellen 😛

Hvorfor velger vi fersk gjær?

Dette har en nokså naturlig forklaring. Fersk gjær er mer levende og går igang raskere med hevingen enn tørrgjær. Så bruker du tørrgjær bør du ha mer tid til bakingen enn om du kjøper fersk gjær.

Visste du at det er svenskene som produserer gjæra vår? Eller fabrikken til Idun ligger rett utenfor Stockholm og det selges, hold deg fast, mange millioner gjærpakker hvert år i Norge 🙂

Det er altså ikke bare jeg og de 73 andre bakegale som er bitt av bakebasillen 😛

Her er noen av tilbakemeldingene bra fra uka med gjærbakst:

Ja, denna falt virkelig i smak her i huset så må nok lage til igjen om ikke så lenge. Det her e beste gjærdeigen eg noen gang har laga!

OMG for en hæææærlig kake!! Lagde den med hjemmelaget kanelfyll, og pyntet med melis på toppen. Den så helt perfekt ut før heving, men etter heving, sklidde «spissene» fra hverandre, og stjerna midten ble litt desformert. (Den hevet veldig godt!!!  Men smaken var helt himmelsk! !!! Denne blir baket flere ganger!!

Ble noen kanelsnurrer ekstra som ble sykt saftige og gode! Aldri fått så bra bakst før Anne Brith!!!! konge oppskrift!

Vet ikke om det er kult, litt flaut eller noe annet, men etter to uker med internettbasert bakekurs, ble bursdag her hjemme noe helt ekstra! Jeg har bakt gjærbaksten selv for første gang, (ble kun to smale stykker igjen av stjernekaka, såå stolt, haha) laget sjokoladefrostingen med melpudding til muffinsen (fra bloggen) og fylt de med vaniljekrem, fylt sjokoladekaken, og laget Marshmallowfondant med farge til trekk. Og litt mer Så utrolig gøy, og mye bedre enn noe jeg har servert før! Takk for inspirasjon, Anne Brith! 

Det har vært en utfordrende uke. Det ER utfordrende å bake gjærbakst. Mange opplever å få mursteiner ut av ovnen. Haha Hos oss i ble utfordringen at deigen hevet over alle støvelskaft som mamma bruker å si.

Vil du være med på nybegynnerkurset som starter 28. september? Les mer om dette her. Det er ca 20 plasser igjen 🙂

Uansett vi har lært mye bare på 2 uker og mulig du lærte noe av dette innlegget om rød og blå gjær?

Har du spørsmål om gjær still dem i kommentarfeltet 🙂

PS. Min informasjon om gjær har jeg fått av Rasmus Selseth som jeg snakket med tidligere i dag på telefon. Han er Direktør Dagligvare i Idun 🙂

Skriv en kommentar