Lær deg å bake! #nybegynnertips

Dette er det mest grunnleggende du trenger å vite når du skal bake.

Leser du dette og holder deg til det så vil du ha store sjanser for at du lykkes på kjøkkenet.

1.Råvarene

Det finnes mange myter om råvarer. En av de største mytene er vel at alt MÅ være romtemperert. Jeg fniser inni meg når jeg leser det rundt omkring. Jeg har laget over 100.000 franske makroner med iskald eggehvite og det har funket som bare det.

Det er ikke varmen på råvarene som er det viktigste. Det er hvordan du behandler dem og hvilke du bruker. Det er heller ikke alltid slik at de dyreste er de beste osv. Men når det kommer til sjokolade og smelting av dette for et overtrekk av feks cakepops så anbefaler jeg en litt dyrere sjokolade. Odense er en fin type som kan kjøpes i dagligvare.

2. Egg

I alle opskrifter du finner i bøker og blader tar man utgangspunkt i at et egg er 65 gram. Kjøper du billige egg som veier 50 gram og du skal etter oppskriften ha 4 egg i kaken ( ca 260) og du har 4 egg a 50 g ( 200 g ) da sier det seg selv at kaken ikke vil få høyden den bør ha og kan være tørr. Vei eggene dine og sjekk om du har rett mengde 🙂

3. Må melet siktes?

Dette er også en myte jegmå si meg uenig i. Melis og mel i dag har så stor omløpshastighet at jeg aldri har erfart det som viktig å sikte melet eller melis. Om du ser at det er klumpete ( at det har stått lenge) kan det være lurt.

4. Kjøkkenmaskinen!

Rekk opp hånda alle som har en 😛 Visste du at når du baker med den ALDRI og jeg sier ALDRI skal sette den på max hastighet? La meg feks ta marengs. Eggehviter skal piskes med sukker. Starter du maskinen og setter den på full guff vil du skape ustabilt skum som med sine små og store bobler gjør at dette høyst sannsynlig faller sammen.

Eggedosis og marengs skal piskes på lav hastishet for så å øke opp. Til litt over medium hastighet. Slik skaper du en stabil masse som gjør at kaken IKKE faller ned når du tar den ut av ovnen.

5. Rømme og fløte i oppskrifter.

Eller for den saks skyld kefir gir en god, saftig smak. Søk etter oppskrifter som har noe «ekstra»

6. Fylle former!

En tommelfingerregel i konditoriet er at en form fylt med røre ikke skal være mer fylt enn 2 cm opp. Hvis du fyller en form mer vil du se at det er vanskelig å steke den. Inni kan den bli rå og på kantene tørr. Del heller røren i to omganger og sørg for at du ikke steker mer enn at alt er stekt like godt. Tørre kanter er det verste jeg vet.

7. Ovnen

Når kaken har stått 2/3 av tiden. Altså over halvparten er det trygt å opne ovnsdøren. Gjør du dette FØR halvgått tid kan du ødelegge baksten. Vannbakkels derimot må du ALDRi åpne før du ser at det er GODT stekt.

8. Dynk dine kaker!

Dynk alle dine kaker med fuktighet. Også cupcakes eller sjokoaldekaker. Det smaker bare så vanvittig mye bedre.

9. Steketid?

En regel er at vi oversteker våre formkaker i Norge i dag og understeker vår gjærbakst. Skal du bake sjokoaldekake, prøv å steke den 5 minutter kortere neste gang og stek gjærbaksten 5 minutter lengre. Du vil smake forskjellen.

10. Følg oppskriften slavisk!

Bak med hjertet sier alle, men det aller viktigste med baking er å følge oppskriften og ha rett mål. Står det 180 g så er det 180 g ikke 178 g. Kjærligheten vil da komme etterpå i form av fantastisk smak!

Les også:

Hvilken visp skal jeg velge?

Hvordan farger jeg kakene?

HAPPY BAKING!

Skriv en kommentar