Copyright = Right to Copy?

Du går inn i butikken og tar med deg en sjokolade uten å betale.

Når du står utenfor butikken og spiser sjokoladen blir du tatt av en ansatt fra butikken.

Du må inn igjen å gjøre opp for deg.

Kan du da prute på prisen på sjokoladen?

Selvsagt ikke sier du sikkert og slik er det også når man «låner» bilder plukket fra internett. Det er straffbart ifølge Norsk lov.

Har du blitt tatt må du betale. Det finnes ikke rom for å prute på pris!

ÅNDSVERKLOVEN

I Norge har vi loven som beskytter mitt verk: Åndsverkloven.

Den sier:

Den som skaper et åndsverk, har opphavsrett til verket. Jeg har  enerett til å råde over åndsverket ved å fremstille varig eller midlertidig eksemplar av det og ved å gjøre det tilgjengelig for almenheten.

Opphavsmannen, som i dette tilfellet er meg, har krav på å bli navngitt slik som god skikk tilsier, så vel på eksemplar av åndsverket som når det gjøres tilgjengelig for almenheten.

Et åndsverk er offentliggjort når det med samtykke av opphavsmannen er gjort tilgjengelig for allmennheten.

§ 43a. Den som lager et fotografisk bilde, har enerett til å fremstille eksemplar av det, enten det skjer ved fotografering, trykk, tegning eller på annen måte, og gjøre det tilgjengelig for allmennheten.

Kilde: Wikipedia

Les mer om Åndsverkloven HER og på Lovdata 

Rettspraksisen er nå soleklar:

Bildetyver må nå betale 50% mer enn normalpris. Denne rettspraksisen kom etter at frilansfotograf Baard Lunde gikk til sak mot motemagasinet Costume og motehuset Eger for å ha solgt hans bilder videre uten tillatelse. Les mer om denne saken HER

Det har ikke noe betydning om bildet er 2, 5 eller 8 år gammelt!

Mine kakebilder

Bildet av min 17. maikake har nå florert på internett den siste uken. Det er i skrivende stund 11 stykker som har brukt bildet uten min tillatelse. Dette er kun bedrifter som har brukt bildet for å selge seg selv inn på en fin måte til 17. mai. Privatpersoner som har brukt bildet har jeg bare sendt en mail til.

Grunnen til at jeg reagerte så kraftig var at mange begynte å tro at også JEG hadde nappet bildet på nett og laget en oppskrift som passet. Jeg fikk noen kommentarer på dette og jeg synes det var fryktelig urettferdig at min kake er så kjent uten at jeg har fått kred for det.

Da jeg selv begynte å bli sett på som en «bildetyv» bestemte jeg meg for at jeg måtte ta denne kampen.

Så jeg skrev innlegget: Hva gjør du når noen stjeler barnet ditt?

Bedriftene jeg har sendt mail til har alle lagt seg flate, beklaget og sagt at de skal gjøre opp for seg. Det synes jeg er veldig positivt. Dog reagerer jeg på hvor mange der ute som faktisk synes dette er helt greit.

Jeg skal ikke bruke tid på å forklare dette noe mer. Jeg bruker ikke flere setninger på å overbevise de som har en annen mening enn meg på dette om at det jeg har gjort er det riktige her. Vi er forskjellige. Alle har forskjellige meninger, men det kan være greit å sette seg inn i lover og regler før man synser om et tema på internett.

Brudd på Norsk lov blir straffet.

Jeg vil takke Trine Didriksen som var oppmerksom og tipset meg om bruken av bildet.

Jeg vil også sende en takk til menneskene i facebookgruppa: Stort og smått om sosiale medier i Norge. Dere har vært fantastiske og hjulpet med linker til lover, andre lignende saker og generelt vært støttende med heiarop og konstruktive tilbakemeldinger.

Vanessa Raphael Michel får kred for overskriften og Sara Johannesen for historien om sjokoladebiten som ble stjålet!

Til slutt en stor takk til team United Bloggers for støtte og kunnskap! You rock!

Følg meg gjerne også på: Instagram, Facebook, Pinterest eller Twitter ♥

Mine gale påfunn snapper jeg på: v_perlesukker

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *