Hvorfor skiller kremen seg?

Hva i alle dager gjør man når kremen har skilt seg og du faktisk ikke har tid til å lage en ny?

Visste du at du faktisk kan redde mange kremer som har skilt seg?

Jepp, jeg har skilt de fleste kremer man kan skille de siste to årene og jeg har reddet de aller fleste inn igjen!

Først litt basiskunnskap:

Når du skal blande kremer sammen. Ta feks en smørkrem med en smaksbase. Så er det jo ofte slik at smørkremen din har blitt pisket opp og har en temperatur på kanskje 20 grader mens smaksbasen du skal ha i har stått i et iskaldt kjøleskap sant. Da er temperaturforskjellen så utrolig stor… og da er faren for at det skiller seg mye større enn om begge kremene som skal blandes har samme temperatur.

Det beste er da å sørge for at dette har så lik temperatur som overhode mulig.

Så første regel er:

1.Vær på vakt når temperaturforskjellene er store!

Når du koker opp en krem eller en masse så er det viktigste du skal tenke på å ha kontroll på varmen. ALLTID starte på lav temperatur og øke gradvis. Om du øker temperaturen for fort er sjansen STOR for at kremer og masser skiller seg.

Andre regel er altså:

2. Ha kontroll på varmen når du skal koke kremer!

Så til det som gjør det hele sp morsomt på kjøkkenet: Stavmikseren. DEN redder faktisk de aller fleste kremer. Det betyr at du alltid skal huske på å:

3. Ha en stavmikser på kjøkkenet

Når kremen din har skilt seg så tar du stavmikseren og kjører den gjennom kremen. Det som da ofte skjer er at kremen setter seg på nytt. Om den ikke gjør det så skal du sette det hele rett i frys. Vente i 15 minutter og kjøre stavmikseren på nytt. Da redder do i 9 av 10 ganger kremen din.

Men om det er fløtekrem du har pisket for lenge så er det noe helt annet du skal gjøre. Visste du at du også kan redde inn en skilt fløtekrem? Du vet når du pisker fløten din litt for lenge slik at den blir kornete. Da kaster man den som regel. MEN stopper du mikseprosessen nå og har i enten Hel-melk eller fløte og vender dette inn med en slikkepott så redder du fløtekremen din og den tar seg opp igjen. Den blir glatt igjen. Akkurat slik den skal være.

Har du pisket det til smør er det uansett for sent hehe….

Råd fire er altså:

4. Kremfløte som piskes for lenge reddes ved å ha Hel-melk eller fløte i og vende det forsiktig med en slikkkepott

Et tips på tampen når det kommer til kremfløte og pisking av krem!

På sommeren kan det skje at pisket fløtekrem begynner å renne. Pisker du opp fløtekremen din med melis i stedet for sukker så binder kremen seg mer enn den gjør kun med sukker. Dette fordi det er potetmel i melisen og det er stivelse i og dette igjen binder seg med fløten slik at det ikke så lett begynner å renne. Så om du skal lage en kremkake på en varm sommerdag og er redd for at det skal renne så husk melis i stedet for sukker 🙂

God lørdag!

5 kommentarer

  1. Dette var fantastiske tips. Fikk svar på akkurat det jeg trengte. Tusen takk Anne Brith! 🙂

  2. Så herlig. Ha en fin søndag 🙂

  3. Tusen takk! Suksesstertekremen min sprakk, og takket være deg og stavmikser trikset fikk jeg reddet den! Da kan jeg legge meg, istedet for å starte på ny krem! 🙂

  4. YES. Slike historier elsker jeg å høre 🙂

  5. Tusen takk <3 Du reddet meg! Jeg stappet kremen i frysern i et kvarter og kjørte igjennom med stavmixern og voila!!! Kremen ble bra 🙂 🙂 Tusen takk <3

Skriv en kommentar