Eclairs

En eclair er en lang og smal vannbakkels fylt med vaniljekrem og toppet med glasur. Opprinnelsen er fransk og det sies at det var Marie-Antoine Carême, en berømt fransk konditor som lagde disse allerførst. Hun bakte søtsaker til de kongelige og enda den dag i dag blir Eclairs sett på som litt «kongelig» pga dens flotte form og eleganse.

Vannbakkelse er enkelt å lage. Det tar ikke lang tid, dog er det noen forhåndsregler man må ta da det er flere steder det kan gå galt.

Det aller viktigste er å følge oppskriften. En kjent konditor sa en gang til meg: Står det 180 gram så er det 180 gram og ikke 179 eller 181. Så nøye skal man altså være når det kommer til baking, i alle fall om man ønsker et perfekt resultat 😉

Smøret skal smeltes i det kokende vannet. Hvis du koker opp vannet og lar vannet stå på varmen så kan mye av vannet fordampe og du får da feil mengde vann. Det beste er å koke opp vannet, ha terninger med smør i kjelen og legge på et lokk.

Steketiden er også noe mange feiler på. Vannbakkelsen skal bli gyllenbrun. Det skal ikke være gul. Hvis du steker den for lite vil det være fukt inni vannbakkelsen når du tar den ut og det hele vil kollapse etter noen minutter. Den vil bli seig og ubrukelig. Men ikke fall for fristelsen for å åpne ovnsdøra midt i stekingen for å sjekke for da ødelegger du din vannbakkels.

Ferdig stekt kan du oppbevare dine eclairs i en tett boks i fryseren i flere uker.

Vannbakkels ( 15 eclairs)

 • 300 g vann
 • 150 g smør
 • 150 g hvetemel
 • 4 egg

Kok opp vann.

Ha i terninger av smør og la dette smelte.

Ha i siktet mel i kjelen og rør godt.

La det hele hvile noen minutter. Ha så deigen i en kjøkkenmaskin med grind eller mikser og ha ett og ett egg i deigen. Det kan se ut som om deigen skiller seg med en gang du har egget i men frykt ikke det er bare å fortsette for etter hvert blir den fin igjen. Etter 3 egg skal du følge nøye med!

Det siste egget kan du vispe sammen og helle forsiktig havle i røren og så ser du om konsistensen er rett. Hvis den er tykk og slipper en slikkepott uten å miste formen da er den ferdig.

Ha deigen i sprøytepose med rund tyll og sprøyt lengder på bakepapir ( på skrå) på ca. 12 cm hver.

Ett brett gir plass til 15 stk.

Stek dine eclairs på 210 grader i 35 minutter.

Vaniljekrem:

 • 1 vaniljestang
 • 2 dl melk
 • 1/2 dl melk
 • 3/4 dl kremfløte
 • 55 gram sukker
 • 30 gram eggeplomme ca. 2 stk
 • 20 gram maizena 2 ss

Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene.

Ha 2 dl melk, vaniljestang, frø, fløte og sukker i en kjele. Kok dette opp.

Ha resten av melken og maizena i en liten bolle og rør til det er klumpfritt.

Visp inn eggeplommene i maizenablandingen.

Hell 2/3 av den varme melken forsiktig over eggeblandingen.

Hell dette til slutt tilbake i kjelen og kok opp kremen.

La kremen småkoke i 1 minutt men pass på at det ikke brenner seg på bunnen.

Ta ut vaniljestangen og ha kremen over i en annen bolle og avkjøl!

Dekk kremen med plastfolie for å slippe at den tykner på overflaten.

SERVERING

Når vaniljekremen er kald fyller du dette i en sprøytepose med rund liten tyll. Stikk tyllen inn på undersiden av en eclair og fyll innsiden med vaniljekrem.

For å få alle like kan du legge dem på en gramvekt og se hvor mye krem som fylles inn i hver enkelt. Press inn krem på 2 eller 3 punkt på undersiden.

Varm opp litt glasur / flytende fondant og ha i noen dråper konditorfarge. Dypp eclairen med toppen ned og legg den på rist.

Glasur / Flytende fondant kan du lage selv og oppskriften finner du HER.

Pynt med blomster eller annen pynt.

TASTE OF OSLO

Til helgen skal jeg være med på Taste of Oslo og jeg har blitt spurt av arrangøren om å stå på det som heter: Electrolux Taste Theatre.

Der skal jeg stå i sekvenser på 30 – 60 minutter og vise alle fremmøtte det jeg kan best. I disse dager vrir jeg hjernen min litt på hva jeg skal vise frem.

Er det noe du absolutt mener jeg må vise og fortelle om? Noe du mener er min «signatur»? Skriv det ned i kommentarfeltet og gi meg inspirasjon 🙂

Vi sees snart igjen…

God klem!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *