Alt om franske makroner

Jeg bestemte meg for å lage franske makroner og ville vite hva jeg kunne gjøre å få disse herlige fristelsene til å bli perfekte.

Dette innlegget er redigert og oppdatert både med tips og oppskrift 17. juni 2013

Greit å vite før du starter:

  • Du trenger: eggehvite, sukker, melis, mandler og farge (eventuelt kakao) for å lage makroner. Dette pluss: rette stekebrett, maler og sprøytepose ( eventuelt med rund tip) Til fyllet trenger du en smørkrem eller sjokolade ganache.
  • Makroner lages som oftes med malte skåldede mandler men det går også helt flott uten å skålde dem. En makron laget med skåldede mandler vil være helt jevn og du vil ikke se de brune flekkene fra skallet. Farger du makronrøren i sterke farger unngår du «flekkene»
  • Eggehvitene som skal brukes må være romtemperert. Ellers er det faktisk et godt baketips i seg selv å ha alle råvarer på romtemperatur når du skal bake 🙂

Oppskriften:

  • 170 g melis
  • 130 g malte mandler
  • 100 g eggehvite
  • 80 g sukker

Kilde: Matprat.no Denne oppskriften gir 60 makroner. Oppskrift på fyll finner du her. Denne oppskriften er akkurat nok til 60 makroner. HUSK å tilsette en smak i fyllet om du vil ha en annen smak enn hvit sjokolade. Mandelmelet:

  • Når mandlene er skåldet må de tørkes. Legg dem på en bakeplate i ovnen på 120 grader celsius i 20 minutter eller la dem tørke overnatten. Kvern mandlene når de er helt avkjølte. Mandelmelet vil ennå være fuktig og dette kan du tørke i ca 1 time på 50 grader celsius. Bre melet utover platen og la det tørke. Hvis du ikke har kvern så kan du kjøre mandler i en foodprosessor.
  • Hvis du velger ikke å skålde mandlene kan du kverne disse opp og bruke melet med en gang.
  • Mandelmel kjøpt på helsekost vil ikke fungere da dette er fettredusert og vil gjøre at makronene blir ujevne og sprekker når de stekes.
  • Bland til slutt det tørre mandelmelet med melisen. Dette kalles «tant pour tant»

Lage røren:

  • Visp eggehviter i en ren og fettfri bolle. Start med en lav hastighet og fortsett på medium hastighet når du ser at eggehvitene skummer. Når eggehvitene er helt stive tilsetter du alt sukker.
  • Miks dette videre til myk, glatt og stiv marengs.
  • Har du problemer med å få en stiv og god marengs kan en klype salt og en halv ts sitron gjøre susen 🙂
  • Miks aldri på full hastighet. Da får du forskjellige størrelser på boblene i skummet og store bobler vil ødelegge de små og du får en ustabil marengs. Marengsen er ferdig når den har en skinnende konsistens og du kan holde bollen opp ned uten at det faller ut.
  • Hvis du skal farge makronene dine så gjør dette nå. HUSK: makronene trenger sterke farger fordi de stekes i ovnen og da mister de litt farge.
  • SIKT det tørre i og vend dette godt sammen. Ikke la røren bli for rennende.
  • Sprøyt ut røren på bakepapir:

  • Franske makroner skal være like store som en femkroning. Lag en mal av bakepapir og tegn på slike sirkler. Når du bruker malen lar du denne ligge under bakepapiret du sprøyter oppå.

  • Print ut denne malen og legg den under bakepapiret om du ikke orker å lage en egen mal.  Sprøyt makronene til hver sorte sirkel er dekket.

  • Her kan du se røde makroner som inneholder ikkekvernet mandelmel.
  • Når makronene er sprøytet ut drar du bakepapiret over på bakeplaten og dunker den i benken. Alle bobler vil da komme til overflaten og du kan lett stikke hull på disse med en nål.

  • La makronene tørke i 30- 45 min til 1 time før du steker de i ovnen.

Stekingen:

  • Det er fort gjort å steke disse herlighetene feil. IKKE ha for høy varme. Jeg har stekt mine på 150 grader, over og undervarme i 12 minutter. Perfekte ble de på 11,5 minutter men du må finne ut hva som blir best i din ovn.
  • Makronene stekes midt i ovnen. Under brettet med makroner setter du et tomt bakebrett. Gjør du ikke det er sjansen for å ødelegge makronene stor.
  • Stek et brett med 2-3 makroner først. Det er så kjedelig å kaste et helt brett med makroner.

  • Makronene er ferdige når de lett løsner fra bakepapiret.
  • Ta makronene ut av ovnen og la de avkjøle helt før du tar de av bakepapiret.
  • Finn to og to like og par dem opp med fyll imellom 🙂

Ønsker dere masse lykke til med baking av franske makroner. Husk at selvgjort er velgjort! Ris og ros Før helgen tar fatt i oss vil jeg spørre dere om dere føler at dere har nytte av ting jeg skriver om? Liker du bloggen min? Hva kan jeg gjøre bedre? Gi meg gjerne tilbakemeldinger på post@villaperlesukker.no Nyhetsbrev I helga skal jeg bake noe til nyhetsbrevet mitt. Alle som registrerer seg her på bloggen vil få tilsendt dette. Har du ikke registrert deg ennå så kan du ennå gjøre det her. En sukkersøt mail vi da komme i innboksen din 1-2 ganger i måneden. Facebook Jeg er også på facebook:) Her er linken og det gleder meg stort om du også vil «like» den 🙂 🙂 Ta vare på hverandre og gled en venn med makroner i helgen! Til vi sees igjen…

Skriv en kommentar