Foreldredilemma: Hva gjør du når barnet ditt stjeler fra deg?

Møt de skyldige!

Dette er en historie dere som er foreldre skal lære av. Dere som er små skal skremmes av den og dere som har gjort noe lignende skal skjemmes.

Problemstillingen er høyst aktuell: Kan vi stole på våre barn?

Kan vi stole på dem så mye at de kan ha tilgang til vår Apple-konto eller at de vet våre passord.

Vi som familie har lært mye av denne hendelsen og jeg skal fortelle dere hvordan det gikk for seg at nesten kr. 5000.- ble trukket fra min konto en januardag for noen år siden.

Annika visste passordet mitt på Apple. Jeg hadde samme passord overalt. Barna mine spurte meg innimellom om de kunne få kjøpe ekstra penger i spill og innimellom sa jeg selvsagt ja til dette. Men akkurat i januar måned var det ikke rom for det så da jeg var borte en lørdags morgen så fikk gutta vite mitt passord av Annika og så startet moroa.

Det var bare en dollar her og en dollar der. Og kjøpene gikk over 2-3 timer. Men samlet var det altså kr. 4800.-

Jeg merket ikke noe den dagen. Det var lørdag.

Ikke før jeg åpnet mailen min søndag og det raste inn mail om kjøp i app. Den ene mailen etter den andre. Jeg holdt pusten da jeg så at det var over 30 forskjellige kjøp. Jeg telte raskt opp og kunne ikke tro det som hadde skjedd.

På den tiden var jeg også alene og hadde ikke halvparten av inntekten jeg har i dag. Vi levde på 4000.- i mat i måneden og et beløp langt over dette var trukket fra konto.

Jeg var rasende. Jeg klikket.

Heldigvis for barna var de ikke hjemme. For jeg hadde ikke klart å holde meg i skinnet så forbanna var jeg. 

Da de kom hjem skjønte de jo med en gang hva som hadde skjedd og de la alle 3 kortene på bordet. 

Jeg freste og sa: Dere skal være glade dere ikke var hjemme for 3 timer siden for det hadde ikke vært trygt for noen. 

Jeg var så sint som jeg aldri hadde vært. Ikke bare fordi de hadde gjort noe galt men også fordi konsekvensene var så store for oss som familie. 

Jeg måtte få barna til å skjønne at dette ikke var greit og selv om det var eldstemann som hadde gjort «mest» så var de alle 3 med på moroa og alle 3 måtte de få en konsekvens. 

Det de likte minst var at jeg fortalte dette både til lærere og til klassekamerater. Jeg «hang» dem ut ved å være åpen om hva de hadde gjort. Det likte de veldig dårlig og det er nok det i etterkant som ga dem følelsen av at dette var skikkelig galt.

Det beste hadde jo vært om jeg holdt kjeft og at englebarna fortsatte det fantastiske livet sitt som englebarn. Men uansett hvem jeg møtte og hvor jeg møtte folk så fortalte jeg om saken. Gutta fikk reaksjoner fra kompiser og det ble snakket mye om hendelsen i venne-gruppene. Jeg tror alle lærte noe av det. 

Men den største «straffen» fikk nok Sven. Som måtte tjene inn 4500.- og det ved å vaske hus, brette klær. ALT absolutt alt i huset måtte han gjøre i 9 uker i strekk. Han støvsuget, vasket til helgen. Brukte hver lørdag i 9 uker på å rengjøre hele huset til helgen. For jobben fikk han kr.500.- 

Og på slutten av disse 9 ukene var han så lei all vaskingen. Han skulle få reise nordover til mor og far og pakket kofferten sin. Han sto inne på soverommet sitt og snakket til seg selv og sa: Endelig ferie, nå skal vaskehjelpen reise til et friere sted. 

HAHA

Vi snakker enda om denne episoden hjemme innimellom. Mest av alt snakker vi om hva vi lærte og hvordan vi lærte mest. 

Det beste for barna var at det fikk en såpass stor konsekvens som svei såpass at de aldri mer kommer til å gjøre noe lignende. Samtidig som vi var åpne til alle om hva som hadde skjedd. Kanskje ikke pedagogisk riktig og mange av dere vil kanskje si at jeg aldri burde «hengt» han ut på den måten ved å fortelle alle om det, men det ble ubehagelig og det skal det jammen være når du stjeler nesten 5000.- fra mora di!

Vær enig eller ikke. Slik gjorde jeg det!

Kommenter gjerne men ikke bli usaklig 😛

Klemmer!

30 kommentarer

 1. wow……..

  den var drøy synes jeg. du skriver jo det er noen år siden så de kan jo ikke ha vært så gamle, ja enig at de skal lære seg ting men hvem har egentlig ansvaret her…… gi barn på ca 10 år tilgang til bankkortet….

  da synes jeg du har deg selv å takke, og skulle tatt tapet selv. sier at de var 3 om det, men kun elstemann måtte være slaven i heimen i hele 9 uker…… skjønner godt han glede seg til ferie. skremmende synes jeg

 2. Synes ikke det var slemt jeg egentlig.Kjente jeg får litt vondt når jeg ser dem for meg, men det må det måtte det jo være for dem skulle de lære av det.Du er tøff som har guts til å gi velfortjent «straff». Og at du ble hysterisk sier jeg ikke noe på, hadde klikket selv jeg på tross av at vi er to om økonomien.Fy søren 5000,-er mye penger.Gosh..

 3. Morsom historie, og bra at dere lærte av det. Jeg synes nok at konsekvensene var langt over streken, men det er dere som familie som bestemmer hvordan dere ordner opp i ting 🙂

 4. Cathrine Flåtten

  Syntes det var bra du gjorde som du gjorde, men en ting er jo huske på at de var ikke klar over kostnaden, at totalen ble så høy. Etter som at du hver gang sa ja (mer eller mindre hver gang kanskje), så forstår jeg at det kan være fristende å da kjøpe, og kjøpe og tro det er greit. Litt vel streng straff, fra noen som ikke visste hva de gjorde.

 5. Cathrine

  Har selv vært borti det at min eldste har gått i min lommebok å stjålet penger i fra meg. Fikk litt sjokk i starten, for jeg selv ville ikke trudd at det ville skje meg. Så måte ha noen dager på meg og samle tankene for jeg var også ganske så sinna og forbanna. Satt meg ned og tok en lang prat og at det her var ikke greit. Og det ble konsekvenser ut av det. Så her ble det ikke noe klubb eller film kvelder på 1,5 mnd på eldste. Og det svei veldig når det å måte bli hjemme. Når venner dro av gårde for å kose seg på klubben og film kvelder i den perioden. Og det har ikke skjedd siden heler. Så vet hvordan du hadde det den dagen. Selv om det ikke var så stor sum her hos meg.

 6. Hva i alle dager – hvem henger ut barna sine om private anliggende som dette for hele nettet, lærere og klassekamerater? Vi har ingenting med hva som skjer innenfor husets fire vegger i andres hjem å gjøre. Dette synes jeg var helt over streken – stakkars barn. Alle kan da virkelig gjøre feil, og dette vitner mer om feil fra foreldres side enn fra barn, og at man ikke har pratet godt nok med dem på forhånd og tatt forholdsregler som blant annet å sette på foreldresperre på kjøp i app.

 7. Gurimalla

  Jeg synes ikke det var så dum reaksjon. Jeg mener jo at det er uhyre viktig å lære ungene våre om konsekvenser. Jeg tror jeg selv er for dårlig på akkurat det, og syntes det var fint å lese hvordan du grep det an.

 8. Hege Thommesen

  Enig hadde en situasjon her hjemme I fjor.Verre enn den du beskriver.

  Konsekvensen var skaffe seg jobb betale tilbake Alt. Noen få nærmeste vet om det og det i seg selv er straff nok. Og denne mnd er alt nedbetalt og lekse lært håper vi ☺

 9. Det er jo mulig å få de pengene refundert, bare å ta kontakt med de. Kjenner flere som har gjort det og fått tilbake langt større beløp også. Synes for øvrig heller ikke at det var rett å henge de ut

 10. Men disse pengene er det mulig å få refundert, men sikkert for sent for deres del nå da. Før så måtte man kontakte de som jobbet i apple for å kansellere, i dag kan man gå inn på sin egen nettside på apple og kansellere kjøp. Kjenner flere som har gjort det samme, barn som har kjøpt ting i apper til flere titalls-tusen. Selvsagt må man snakke med barna om dette, forklare dem hva de egentlig har gjort. Men vi må også tenke over at det ikke er like enkelt å forstå at de faktisk bruker så mye penger. De handler jo f.eks diamanter i et spill, de trykker bare på noen knapper også er kjøpet gjennomført. Og plutselig er ekstreme mengder penger brukt. Det blir fort litt for abstrakt for dem å handle på apper, blant annet fordi det ikke er som å kjøpe fysiske ting i butikk. Der kan de finne frem ting de vil handle og legge sammen prisen, og må da gjerne betale med fysiske penger. Sånn fungerer det ikke når de handler på apper.

  Derfor er det vi voksne som må ta på oss hovedskylden, det er vi som tross alt har gitt barna våre passordet før de klar for det. Før de klarer å forstå hvor mye penger som kan gå med på å handle på apper. De er vi som har gjort den største feilen. Datteren min på 8 år aner ikke passordet mitt, og det kommer fremdeles til å gå en del år før hun får vite det. Jeg mener ikke at vi skal unngå å gi barna ansvar for det de har gjort, for de skjønner jo at de har brukt penger på noe, selv om de ikke forstår omfanget. Og jeg syns ikke vi skal henge ut barna våre fordi de har gjort dette, men jeg tror kanskje ikke du har hengt de ut på den måten jeg tenker når noen henger ut noe. Heller at du har opplyst om det barna dine har gjort til andre, og konsekvensene det har. For det er viktig at vi foreldre snakker sammen om det, og at vi snakker med barn om det, sånn at vi alle lærer av dette. Dette med nettbrett- og mobilapper og kjøp er relativt nytt for oss voksne, vi har ikke vokst opp med dette, og derfor er det viktig at vi lærer av andres opplevelser.

  På apple-produkter er det spesielt 3 ting som er viktig når det gjelder barn og apper:

  1. ikke gi ut passordet til barna

  2. ha et såppas vanskelig passord så barna ikke klarer å huske det om de skulle få et glimt av når du skriver det inn (men prøv i størst mulig grad å skjule inntastingen for barna). Bytt passord om du skjønner at barna kan det.

  3. Slå på slik at man må trykke inn passord for hvert kjøp (mange har brent seg på at det går an å handle uhemmet i et kvarter etter ett kjøpt av app/i app)

 11. Jeg hadde nok ikke valgt samme konsekvens for mine barn, ja jeg mener den var drøy. Men så hadde jeg aldri gitt barna mine tilgang til mitt bankkort og det har ikke noe å gjøre med at jeg ikke stoler på dem. Bankkort og tilgang til denne er personlig og slik bør det være.

  Jeg syns også at det er forskjell på om de hadde tatt valget om å bruke kortet ditt på et totalbeløp på 4800 kontra at de brukte litt etter litt. Dette er barn og de var nok ikke klare over totalbeløpet etter hvert som de holdt på vil jeg tro.

 12. Gir man bort passordet til barna sine uten å sette seg ned på forhånd,snakke om reglene for å kunne få lov til å bruke det passordet så burde man ta den på egen kappe. Hjelper ikke å kontakte itunes/apple. Man er selv skyld i det når man gir vekk passordet. Det finnes måter du kan sikre det på ved fingeravtrykk o.l. Men da er det visse tidsfrister man må holde seg til.

  Å straffe barn på den måten når de tydligvis ikke har fått en snakk om hvordan det med applestore, kjøp og penger fungerer.. Det er urimlig..

 13. ☾ STINE

  Skjønner hvorfor du blir frustrert og greier, men at du i det hele tatt lar barna dine ha tilgang til passordet ditt som gir dem fri tilgang til å bruke masse penger, ser jeg på som et dumt valg av deg, og din feil, ikke deres skyld. Måten du skriver på å virker veldig ekkelt og forstyrrende, du syns det er gøy å henge ut barna dine foran klassekamerater? Greit nok de fikk en straff med å vaske, men hjelper ingen å henge ut noen. Du lærer de jo å mobbe!

 14. Kathrine

  Dette synes jeg personlig var langt over streken 🙁 det er ikke alltid lett for et barn å forstå seg på disse småbeløpene, at de fort blir store. Føler at du mobber barnet ditt ved å henge han ut på Internett slik. Jeg husker da jeg var liten og stjal på butikken, fikk lang samtale med mor og var iallfall glad vi kunne holde det innenfor familien. Jeg lærte av det uansett og stjal aldri igjen. Ig kunne stole på at jeg kunne fortelle mamma ting igjen, uten å være redd for å bli hengt ut. Får håpe sønnen din tør å fortelle deg alvorligere ting som kan skje, når han vet nå at faren er stor for at hele Norge får vite det. Lykke til videre uansett 🙂

 15. 4 barnsmamma

  Hvorvidt jeg eller andre er enig i fremgangsmåten eller ikke, spiller liten rolle her.

  Jeg tenker at som foreldre så kan man alltid være uenig med andre om hvordan barn skal oppdras, og jeg oppdrar mine på min måte. Dette var Anne Brith sin måte å løse situasjonen på. Applaus for at det faktisk fikk konsekvenser, applaus for at Anne Brith ikke er redd for å være en forelder og ikke bestevenn.

  Som lærer så ser jeg altfor mange foreldre i dag som er preget av dårlig tid og som ikke tør å sette ned foten for barna, i frykt for at man skal bli «upopulær».

  Anne Brith har helt sikkert snakket med barna om kjøp i app før dette skjedde, hun har helt sikkert snakket med barna om å spørre først. Når da dette skjer, så er jeg veldig sikker på at spesielt eldste visste at dette ikke var OK. Anne Brith er en oppegående voksen, hun har dialog med barna sine!

  Uansett hvor mange ganger jeg/vi snakker med barna her i huset om regler og rammer, så må det et overtramp til fra deres side og en konsekvens til fra oss foreldre før det virkelig går inn. Det ligger litt i barns natur å tøye grenser for å lære.

  Hvordan vi voksne gir konsekvenser, det er forskjellig fra familie til familie og hva som passer, og vet dere, noen ganger kan det hende vi gjør en feil. Regner med at det er flere foreldre som også kan si med hånden på hjertet at man har tatt en feil avgjørelse?

  Anne Brith har nok også snakket mye med barna om dette i etterkant, noe som blir påpekt her, og dialog er ALLTID viktig!

  Synes du er tøff jeg, Anne Brith! Jeg heier på deg :j

 16. Anita Holte

  Så flott at du satte ned foten med en gang du oppdaget dette. De største visste nok godt hva de gjorde, så jeg syns ikke straffen var noe ille. På denne måten kan du være sikker på at det ikke skjer igjen, og du har lært ungene å tenke gjennom handlingene (og at det får konsekvenser) Ved å fortelle det til andre, hjelper du oss å være obs på denne fellen. Ikke alle vet at man bør ha hemmelig passord på sider som selger spill og apper, om ikke ens egne barn tør å prøve, er der alltids en kompis som tør. Synes du er en flott mamma jeg, og ingen tok skade av straffen ❤️

 17. Dette tror jeg mange foreldre har opplevd i en eller annen form. Jeg liker din foreldrestil Anne Brith, tror både du og barna er tjent med at du er så direkte!

 18. Jeanette

  Oppdragelse er noe vi alle gjør forskjellig,denne metoden funket for dere men jeg må ærlig innrømme at jeg syntes den var litt vel over streken😊 Men ut i fra din blogg så virker det som om barna dine har det veldig fint og vokst opp til å bli ordentlige fine barn😊

  Men er det riktig å kalle dette for stjeling? En ting er å fysisk gå å ta penger ut av lommeboken eller ta kortet men dette du beskriver er det riktig å si at sønnen din stjal 5000 kr av deg?

  Ha en nydelig dag videre😀

 19. Linn Christensen

  Jeg er enig med at en slik hendelse trenger konsekvenser. Det er jo tross alt dette vi lærer av😊 Jeg vil ikke legge meg oppi din måte å gi barna dine konsekvenser, det er du som kjenner de best😊 Håper dere får en strålende dag hele gjengen😊

  Hilsen Linn

 20. Jeg synes ikke det er så mye ‘henge ut’ som å dele erfaring, så andre kan lære av samme feil.

  Når det i tillegg er noe de VET de må spørre om å få bruke, siden de tidligere har spurt og noen ganger fått lov, er det ikke så lett å skylde alt på uvitenhet og naive barn heller.

  De har nok lært, i tillegg til at andre kanskje fikk øynene opp for at det virkelig kan skli ut på den måten. Det ser jo ikke så mye ut når det bare er noen dollar om gangen, men det baller jo på seg veldig fort.

  Jeg vet ikke om jeg hadde klart å takle situasjonen like godt som deg, Anne Brith! Her er det bare å bøye seg i støvet. Firkløveret ditt later til å bli noen gode, flinke, høflige og veloppdratte barn med frihet til å være seg selv 🙂 De er heldig som har deg til mamma 🙂

 21. Enig med flere andre her, at det var en urimelig straff fra deg. Når ungene innimellom, som du skriver, har fått lov til å kjøpe diverse ting i spill, hvordan kan de vite når det er greit og ikke?

  Enig med deg at det er en veldig kjedelig sak, men du har tross alt gitt ut passordet ditt.

  Synes også det ble feil å kun straffe eldstemann, 9 ukers husarbeid er lang tid og streng straff. Jeg synes også veldig lite om å «henge de ut» offentlig. Tror nok de hadde skjønt alvoret like bra med å kun snakke med de på tomannshånd.

  Men alle er forskjellige, og vi takler nok ting på ulike måter!

 22. Charlotte

  Tusen takk for at du deler vanskelige situasjoner og forteller hvordan du taklet det. Jeg tar lærdom i at en konsekvens kan med hell vare lengre enn tilsnakk der og da!

 23. Ydmykelse burde aldri være en konsekvens eller straff. Straffen har de allerede fått med å måtte jobbe for å få pengene tilbake,det burde vært nok synes jeg.

  Selvfølgelig skal barn lære at enhver handling har en konsekvens men jeg synes det bør være en som står i stil med handlingen og ihvertfall ikke flere straffer for samme handing.

 24. 1. Jeg ville ikke/har aldri gitt ungene kode til bankkort før de var over 12 og kunne forstå konsekvenser. 2. Jeg ville ikke ha hengt ut ungene mine på den måten, hadde stolt på at det hadde holdt med en samtale, og de ville da ha forstått alvoret. Jeg ville ikke ha satt ungene/ungen til å vaske i 9 uker for å betale for seg, ville nok tatt min del av skylda, og vært litt mildere med konsekvens.

 25. Når jeg leste meg ferdig her, tenkte jeg med engang på alle kommentarer som jeg visste ville ha innhold av «stakkars barn.. » Jeg er av de som syns dette var en passelig straff! Barn SKAL irettesettes, og det er kun foreldre til barnet som best vet hvordan barnet lærer av sine feil. Jeg er så lei av at alt skal være så pedagogisk korrekt! Dette skal jeg love deg de selv vil le av om noen år:))

  1. Anne Brith

   Mina: Det tror jeg faktisk også og jeg kjenner mine barn veldig godt og vi har snakket mye om dette. Men i Norge i dag skal vi sy puter under armene til barna og ikke «straffe» dem.

 26. Det går ann å ikke lagre sikkerhetstallene og kortnr,slik att de må tastes inn for hvert de må tastes inn manuellt fot hvert kjøp. Syns det var litt urettferdig att den eldste måtte ta hele straffen med husarbeidet når de var 3 stk om dette.

  Egentlig syns eg du tok det litt langt,alle kan gjøre feil,de voksne også.

 27. Vet du – jeg syns du gjorde helt rett! Og jeg syns de som syns forferdelig synd på barna dine skal ta seg en bolle! Barn blir altfor mye dullet med og skjemt bort i dag. Jeg var nok streng mor, men lagde en avtale med mine barn: når dere blir voksne «25ish» – fortell meg da om jeg var altfor streng og jeg skal gjøre godtigjen resten av livet mitt, men fortell meg også om det var greit – at det hjalp dere til å tenke dere om 1 gang til før dere gjorde noe, og da er det greit. Du lærer av det du gjør feil bare når du virkelig kjenner at du har gjort en feil..

 28. Det er forskjell på å irettesette barna , gi den konsekvenser for sine handlinger og det å henge de ut og ydmyke dem på en slik måte. Det er du som voksen som har ansvaret for ikke å gi ungene dine mer ansvar en de er klare for , ved blant annet å selvfølgelig ikke gi de tilgang til bankkortet ditt . Jeg «straffer» også mine barn og gir de konsekvenser for ting som ikke er greit , men her bør du vel gå i deg selv å heller ta den konsekvensen for feilen du gjorde ,nemlig å gi barna tilgang til ditt kort . Jeg er ikke redd for å irettesette mine barn , men dette ble feil på alle måter , både ved at du deler denne historien og lar alle ta del i dine barn sin oppvekst på godt og vondt , og måten du straffet de på. Men dette er selvfølgelig MIN mening og vi er alle forskjellige 😊

 29. Barn skal få konsekvenser, de skal ikke få gjøre alt og tro at det er greit. Konsekvenser må til! Store eller små konsekvenser, de skal komme, gjennomføres og snakkes om 😉 Nå var det nok mange som fikk noe å tenke på 😜❤️

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *